ГолосUA
12:20 25/01/2010

Новим головою ПАРЄ обрано турка Мавлюта Чевушоглу

У Страсбурзі відкрилася зимова сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка триватиме з 25 по 29 січня.

Про це повідомив кореспондент Голос UA.

Під час відкриття сесії делегати ПАРЄ вшанували хвилиною мовчання загиблих внаслідок землетрусу на Гаїті. Окрім того, було обрано нового голову ПАРЄ. Ним став Мавлют Чевушоглу (Туреччина, Група європейських демократів) замість Луїса Марія де Пуч (Іспанія), повноваження якого скінчились.

Новообраний голова ПАРЄ подякував своїм колегам за довіру й підтримку і запевнив, що продовжить роботу свого попередника. Зокрема, М. Чевушоглу запевнив, що боротиметься з проявами тероризму, ксенофобії, расизму, антисемітизму та інших негативних явищ, які ще й досі мають місце у світі.

М. Чевушоглу також висловив підтримку реформі Європейського суду з прав людини, аби посилити роботу цієї інституції. «Я хочу, щоб 800 мільйонів європейців, яких ми представляємо в ПАРЄ, відчули, що до їхніх інтересів не лише дослухаються, але й враховують ці інтереси», — наголосив голова ПАРЄ і додав, що під час роботи на цій посаді він докладе всіх зусиль, аби захищати європейські цінності та права людини.

На цій сесії будуть розглядатися питання дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної приналежності, ситуація на Близькому Сході та протидія торгівлі людьми. Також на порядку денному зимової сесії ПАРЄ – обговорення доповідей про захист свободи ЗМІ, боротьби з корупцією в судовій системі, функціонування демократичних інститутів в Албанії, Боснії і Герцоговині тощо.

Водночас дебати навколо «фальшивих» пандемій як загрози для здоров’я людей не були включені до порядку денного сесії Асамблеї, хоча на цьому наполягав комітет ПАРЄ із соціальних питань. З цього питання лише відбудуться громадські слухання.

Під час роботи сесії ПАРЄ планують виступити Прем’єр-міністр Греції Георгіос А. Папандреу, міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд та інші.

Олеся Звенигора

 

Читайте также по теме