ГолосUA
15:32 07/11/2009

Новим законом про соціальні стандарти Україна поставила свою економіку на коліна — експерт

Ухвалення закону про підвищення соціальних стандартів матиме надзвичайно негативні наслідки для економіки країни.

Про це заявив голова правління, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, передав кореспондент ГолосUA.

“Ключова незгода, яка сьогодні існує — це питання, пов’язані з соціальними стандартами, це питання, пов’язані з бюджетом, питання, пов’язані з політичною ситуацією в Києві”, — зазначив економіст.

За словами експерта, закон про підвищення соц. стандартів мав би заветуватися главою держави задля стабілізації економіки України.

“Закон про соціальні стандарти — це дуже сильний удар по співробітництву між Україною та Міжнародним валютним фондом. Якраз непопулярним, але дуже корисним рішенням мало стати ветування закону про соціальні стандарти Президентом України як порятунок нашої економічної ситуації в останньому вимірі”, — пояснив І. Бураковський.

Наразі ж, Україну чекає одразу три негативні наслідки ініціатив влади.

“Парламент наніс перший удар по перспективах співробітництва між Україною та МВФ і другий удар закріпив Президент. Цей подвійний удар має для України абсолютно конкретні речі: перше — четвертий транш у 3,9 млрд дол, який на сьогодні “завис”; друге — перспективи отримання макрофінансової допомоги від Європейського Союзу в обсязі 500 млн євро; третє — зниження суверенних рейтингів країни, про що повідомила компанія Standard&Poors”, — сказав економіст.

Він пояснив, що постраждає, в першу чергу, приватний бізнес.

“Це фактично означає зниження рівня довіри з боку інвесторів до української економіки і неймовірні проблеми для українських компаній, які нині ведуть переговори про реструктуризацію своїх зовнішніх боргів”, — спрогнозував І. Бураковський.

Н. Виноградська

 

Читайте также по теме