ГолосUA
17:45 24/02/2010

Нову коаліцію запропоновано назвати «Стабільність і реформи»: оприлюднено чернетку угоди

Нову коаліцію, переговори по якій ведуться, передбачається назвати «Стабільність і реформи». Автори проекту угоди максимально згладили питання мови, ухильно прописали пункт про відносини з НАТО і Росією і взагалі обійшли стороною євроінтеграцію

Текст самого документа викладений на «Українській Правді».

Проект коаліційної угоди, за словами представника Партії регіонів Олександра Єфремова, був запропонований для ознайомлення фракціям «Наша Україна — Народна самооборона», Комуністичній партії і Блоку Литвина.

У документі наголошується, що коаліція покликана подолати кризу. «Ми, представники фракцій… об’єднані загальною метою рішучого подолання наслідків кризи, відновлення соціально-економічної стабільності, впровадження корінних реформ, створення необхідних умов для системного оновлення суспільних відносин, підвищення дієвості державної влади, забезпечення прогресивного розвитку України і гідного життя її громадян», — йдеться в документі.

У сфері економіки коаліціанти мають намір добитися «входження України до 20 найбільш економічно розвинених країн світу». Заявлено про зниження податкового тиску, спрощення системи отримання дозволів, зниженні тиску на бізнес з боку контролюючих органів. Є в чорновій угоді і пункт про «детінізацію економіки і легалізації капіталів некримінального походження».

У сфері гуманітарної політики найбільший інтерес представляє мовне питання. Згідно документу, учасники коаліції збираються реалізовувати державну мовну політику «на основі норм міжнародного права, Європейської хартії регіональних мов і мов національних меншин».

У сфері внутрішньої політики коаліція обіцяє реформувати систему правосуддя, підсилити боротьбу з корупцією, добитися дотримання законів, перш за все, від вищих посадовців держави, політиків, суддів, керівників правоохоронних органів і силових структур.

У сфері зовнішньої політики заявлено про «продовження конструктивної співпраці з НАТО з усіх питань, що представляє взаємний інтерес». Тема взаємин з Росією в документі також прописана, але цей пункт сформульований максимально дипломатично: «Формування порядку денного в двосторонніх відносинах з Росією на основі стратегічного партнерства, дружби і добросусідства, а також взаємовигідної торговельно-економічної співпраці».

 

Читайте также по теме