ГолосUA
11:30 05/05/2010

Об`єднання “Газпрому” і “Нафтогазу” суперечить українському законодавству — експерт

Пропозиції про об`єднання “Газпрому” та НАК “Нафтогазу” суперечить українському законодавству та усім договорам, щодо інтеграції України в європейський енергетичний простір.

Про це сказав колишній радник Президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський на прес-конференції, передав кореспондент Голос UA.

“Ця ініціатива суперечить Закону України про трубопровідний транспорт від 15 травня 1996 року з подальшими змінами. Суперечить Брюссельській спільній заяві від 23 березня 2009 року щодо модернізації української ГТС, рішенню Ради міністрів ЄС про членство України в європейській Енергетичній спільноті від 18 грудня 2009 року та Договору до Енергетичної Хартії, ратифікованого Верховною Радою України 6 лютого 1998 року та ін. Ініціатива передбачає остаточну відмову від запровадження притаманних Європі сучасних високих і прозорих стандартів в енергетичному секторі України і повернення до стандартів та принципів СРСР”, — зазначив Богдан Соколовський.

Він підкреслив, що фактичний контроль з боку Росії над газовим сектором України встановили контракти від 19 січня 2009 року, а нова ініціатива прем`єр-міністра Росії покликана закріпити і юридичний контроль.

“Російська сторона отримує беззаперечне право встановлювати свої правила, норми і тарифи, в тому числі й цінові, для усіх категорій споживачів природного газу в Україні, включаючи промислові та комунальні підприємства, бюджетні організації та населення”, — зауважив експерт.

“Українці не зможуть навіть розпоряджатися газом власного видобутку, а про диверсифікацію та енергоефективність треба забути назавжди. Українці позбудуться своєї стратегічної власності, зокрема ГТС на користь російської сторони в обмін на міфічні обіцянки щодо доступу до родовищ енергоресурсів та, хіба що — прав на місця в новому ГУЛАГ. Схоже на те, що російська влада, озвучуючи подібні ініціативи, намагається довести всьому світу, що українці неспроможні мати ні власної енергетики, ні економіки, ані власної держави”, — заявив Богдан Соколовський.

Подібні “ініціативи”, на думку експерта, суттєво ускладнять ситуацію в Україні.

О. Каретнікова />  

Читайте также по теме