ГолосUA
14:39 05/05/2010

Об’єднання “Газпрому” та “Нафтогазу” у принципі можливе, але вкрай небезпечне — Саприкін

Об’єднання “Газпрому” та “Нафтогазу” у принципі можливе, але вкрай небезпечне для України.

Таку точку зору висловив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін у інтерв’ю кореспонденту ГолосUA.

“Нагадаю, що українським законодавством заборонено будь-яке такого роду об’єднання, шляхом приватизації, концесії чи передачі в управління. Однак, розуміючи, що більшість у парламенті може змінити будь-який закон або цілу низку законів, можна думати, що це можливо у принципі. Однак це згубна ідея для України, яка не відповідає національним інтересам. Отже, я вважаю, що це є часткова втрата національних інтересів, а відтак – вкрай небезпечно”, — сказав він.

В. Саприкін також підкреслив, що йому “не відомий такий світовий досвід, коли чи то зливаються, чи то поглинаються державні газові сектори різних країн. Отже, це є незрозумілим – якщо немає досвіду, то невідомо, як це може відбуватися і загалом наскільки це потрібно”.

На думку експерта, Росія, пропонуючи злиття “Нафтогазу” та “Газпрому”, переслідує дві головні цілі. По-перше, це посилення власного газового сектору; по-друге, посилення геополітичного впливу. “Безумовно, поглинаючи український газовий сектор, Росія посилює свій газовий сектор. Оскільки, згідно міжнародного розподілу праці, Україна головним чином займалася транзитом природного газу. Отже, Росія підійде до кордонів країн Центральної та Східної Європи, та посилить свій геополітичний вплив”, — сказав він.

Те, що на сьогодні російська сторона не відмовляється від будівництва обхідних газопроводів, а саме Південного і Північного потоків, не дає гарантії відсутності втрат у транспортуванні газу територією України навіть при існуванні подібного мега-об’єднання, переконаний В. Саприкін. “Є незрозумілим – якщо ці обхідні газопроводи будуть збудовані, то, безумовно, українська газотранспортна мережа зазнає втрат російського газу. Отже, незрозуміло, навіщо це потрібно українській стороні”, наголосив він.

І. Носальська />  

Читайте также по теме