ГолосUA
13:04 25/06/2010

Об’єднання “Нафтогазу” і “Газпрому” має пройти громадське та експертне обговорення — експерт

Об’єднання “Нафтогазу” і “Газпрому” має пройти громадське та експертне обговорення.

Таку думку висловив екс-голова правління “Укртранснафти”, екс-член правління “Нафтогаз України” Олександр Тодійчук у коментарі кореспонденту ГолосUA.

Він зазначив, що не знає умов, за яких відбудеться це об’єднання, і наголосив: “Прийнята така практика, що такого роду проекти мають проходити громадське та експертне обговорення. Я думаю, це було б і на користь українській стороні, яка веде переговори, отримати різні думки та застрахуватися від помилок. Але, на жаль, прийнято робити це на свій розсуд, і ми бачили багато вже помилок, які допускалися урядом Тимошенко, і в Харкові не найкращим чином було підписано угоду”.

Експерт зазначив, що обговорення мають відбутися не лише в Україні, а й за її межами. На думку О. Тодійчука, тоді б Україна мала своїх партнерів у переговорах “з настільки важливими для нас питаннями”. Під час кулуарного обговорення, підкреслив він, є велика вірогідність, що будуть допущені нові державні помилки.

“Це — державна компанія, одна з державоутворюючих. Це питання енергетичної безпеки України. Мені, як експерту, здається невірним те, що сьогодні знову кулуарно може бути прийняте таке рішення. І може бути рішення не на користь України”, — зауважив він.

На думку фахівця, створення такого спільного підприємства є цілком реальним, але наскільки воно стане корисним для України — “це вже зовсім інша справа”.

“Скрізь, де створили спільні підприємства, умовно 50 на 50, зважаючи те, що Росія має ресурс, має більше політичного впливу, де-факто вони перебрали на себе управління цими компаніями. Великий приклад для України — це Білорусь. Як тільки пішли на об’єднання і на державному рівні, і у питаннях газового комплексу, але це не позбавило Білорусь проблем газових”, — підсумував О. Тодійчук.

 

А. Штепура />  

Читайте также по теме