ГолосUA
14:43 14/05/2010

Об`єднаня «Нафтогазу» із «Газпромом» буде злочином проти народу — експерт

Об’єднання «Газпрому» і «Нафтогазу України» вважатиметься злочином з боку української влади.

Про це сказав експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін відповідаючи на запитання кореспондента ГолосUA.

Він нагадав, що українське законодавство забороняє здавати в оренду, передачу чи концесію газотранспортну систему, наголосивши при цьому, що це Україні зовсім непотрібно.

“Об`єднання газових секторів Росії і України – це, щонайменше, втрата частини державності. Історія світового газового сектору не знала таких об`єднань і добровільної здачі цього сектору іншій державі. В аргументах російської сторони немає елементарної логіки. З точки зору стабільності газопостачання, сторони начебто домовилися про низькі ціни. Якщо В. Янукович і В. Путін порозумілися і домовилися співпрацювати, то навіщо робити тоді злиття компаній, все й так має бути стабільним”, — наголосив експерт.

Розмови про стабільність поставок газу до Європи через об`єднання “Газпрому” і “Нафтогазу”, за його словами, є нонсенсом. “Це потрібно лише російській стороні, аби захопити газовий сектор України і насамперед його транспортну частину, оскільки видобуток газу порівняно з російським є незначним. Так само є спекуляціями розмови про непридатність української ГТС і про потребу в російських коштах для підтримки її працездатності. Це неправда», — наголосив він, відзначивши, що стан українських газотранспортних мереж цілком нормальний і працездатний, такий самий як у російської ГТС.

Експерт вважає нелогічними аргументи російської сторони і через те, що Росія будує два обхідні газогони. “То навіщо їй українські труби? Росія не відмовлялася від цих обхідних об`єктів. Тому тут немає жодних логічних аргументів. Росія прагне створити газову імперію. Ось і все”, -підсумував він.

О. Каретнікова. />  

Читайте также по теме