Об’єктивних підстав звинувачувати НБУ у необґрунтованій емісії в 2010 році немає — екс-заступник НБУ

Підстав для звинувачення Національного банку України у необґрунтованому випуску емісії немає.

Про це сказав екс-заступник голови Національного банку України Ярослав Солтис у ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA.

Гривня була стабільна, а емісію треба робити, адже економіка зростає, надходить валюта, працюють банки, збільшуються їхні активи і потрібно збільшувати грошову масу і Нацбанк відповідно давав емісію. Тому звинуватити за 2010 рік Нацбанк — зовнішніх причин не має”, — сказав Я.Солтис.

За його словами НБУ в 2010 роцы викуповував долар і емітував гривню, від чого валютні резерви країни збільшувались, тому, якихось об’єктивних підстав для звинувачень в бік Нацбанк у необґрунтованій емісії не може бути.

Він також зазначив, що за чинним законодавством жоден орган в Україні окрім Нацбанку, а саме, особисто голови Нацбанку, не має права втручатись у грошовий обіг. 

Окрім цього, Я.Солтис наголосив, що розбиратись у обґрунтованості емісії може лише НБУ. 

Емісія звичайно була, але це не питання Генпрокуратури. Звинувачення Тимошенко є дещо некоректними. Інша справа що у 2008 році, коли вона була Прем’єром давали рефінансування банкам, яким не можна було давати рефінансування, адже там не було під що надавати”, — сказав він.

Читайте также по теме