ГолосUA
06:46 21/08/2009

Об’єм проблемних кредитів в українських банках сягнув 46 мільярдів гривень

За сім місяців 2009 року об’єм проблемних кредитів в українській банківській системі зріс на 28 млрд. грн.

У липні якість активів вітчизняної банківської системи погіршилася. Так, за даними Національного банку України, станом на 1 серпня поточного року сумарний об’єм проблемних кредитів перевищив 46 млрд. грн. і складає 6,1% загального кредитного портфелю всіх українських банків. З початку року «проблемка» зросла вже у 2,7 рази.  

Прим цьому всі учасники ринку погоджуються з тим, що цифри, оприлюднені НБУ, лише відображають тенденцію, у той час, коли реальні показники «поганих» кредитів в декілька разів більші. За різними оцінками, рівень проблемних кредитів в українських банках коливається у межах 18-23%.  

«Наприклад, керівництво «Raiffeisen International» на початку серпня повідомило, що за шість місяців поточного року частка прострочених кредитів в портфелі «Райффайзен Банку Аваль» сягнула 18,2%. Ці цифри відображають реальні «проблемки». Якщо враховувати, що ця фінустанова досить консервативна, можна стверджувати, що в цілому в системі рівень проблемних кредитів знаходиться в діапазоні 18-23%», — зазначив начальник аналітичного відділу компанії «Foyil Securities» Агшин Мирзазаде.

«Сьогоднішній ріст «проблемки» — все ще реакція на девальвацію гривні. Погіршення якості активів, викликане економічною кризою в Україні, продовжуватиметься мінімум до другої половини 2010 року», — переконаний аналітик інвесткомпанії «Трійка Діалог» Євген Гребенюк.

За матеріалами: ”Дело”

 

Читайте также по теме