ГолосUA
17:44 20/01/2009

Обама склав присягу як 44 Президент США

Колишній сенатор від штату Іллінойс Барак Обама склав присягу як 44 президент США, повідомляє «Газета.ru».

Церемонія складання присяги відбувається біля будівлі конгресу на Капітолійському пагорбі. />  

Перед президентом склав присягу на посаді віце-президента Джозеф Байден.

У святкових заходах беруть участь сотні тисяч людей. 

Серед численних гостей – три колишні президенти США Джиммі Картер, Джордж Буш-старший, Білл Клинтон, а також 43-й президент Джордж-Буш-молодший. Серед гостей і кенійські родичі нового президента Барака Обами. Дотеперішній віце-президент США Дік Чейні присутній на інавгурації в інвалідному візку.

За безпекою під час інавгурації стежать 20 тисяч працівників урядових служб і військові, дії яких координують спеціальні служби США.

Незадовго перед складанням присяги Барак Обама з родиною провели спільний сніданок у Білому домі з родиною Джорджа Буша, термін якого на посаді президента закінчився.

Головними темами інавгураційної промови президента США Барака Обами стали військові операції в Афганістані та Іраку, а також боротьба з міжнародною фінансовою кризою.

«Той факт, що ми знаходимося у центрі кризи, сьогодні усвідомлюють всі. Наша країна перебуває у стані війни з надзвичайно великою жорстокістю і ненавистю. Наша економіка ослаблена, що є наслідком корупції і безвідповідальності з боку деяких осіб», — сказав Б.Обама.

«Сьогодні я вам кажу, що загрози, з якими ми зіштовхнулися, реальні. Вони серйозні і їх багато. Їхнє вирішення не буде простим чи короткостроковим. Але знай, Америко, вони будуть вирішені», — заявив 44 президент США.

«Ми залишимо Ірак його народу і створимо довгоочікуваний мир в Афганістані. З нашими старими друзями і колишніми противниками ми будемо невтомно працювати для зниження ядерної загрози», — також сказав він.

 

Читайте также по теме