ГолосUA
16:09 05/11/2008

Обама стане реформатором для Америки — політолог

Новообраний президент США Барак Обама уособлює можливість суттєвих змін — так вважає  /> науковий директор Школи політичної аналітики НаУКМА Олексій Гарань. В інтерв’ю ГолосуUA, він заявив, що «перемога Маккейна означала би, що республіканці знаходяться при владі три терміни поспіль. А Обама пропонує американцям нову мрію — vision, як кажуть американці. І в цьому сенсі багато аналітиків і ЗМІ порівнюють його з Джоном Кеннеді, тобто, людиною, яка може дати реформаторський імпульс для Америки». 

Щодо зовнішньої політики США, політолог припускає, що Обама і демократи в цілому будуть проводити більш збалансований курс — на відміну від Буша, котрий готовий був проводити власну політику, незважаючи на розходження із основними союзниками. Олексій Гарань переконаний, що Обама буде більш компромісним. Перебіг економічної кризи в даному випадку не буде сильно залежати від конкретної персоналії. На думку політолога, Обама буде більш зорієнтований на пошук колективних механізмів виходу з кризи.

Стосовно відносин США та України, Гарань зазначив, що оскільки обидва кандидата підтримували ПДЧ і вступ України в НАТО, принципове ставлення до Києва з боку Вашингтону не зміниться. «Буш намагався проводити свої рішення не консультуючись з своїми союзниками, Обама буде більше враховувати позиції Європи, він буде м’якшим у відносинах з Росією. На перший погляд це буде означати, що він приділяє менше уваги Україні, але з іншого боку, цей пошук консенсусу може більше принести Україні, ніж прямолінійний підхід, як це було під час правління Буша», — переконаний він.

 

Читайте также по теме