ГолосUA
08:32 16/11/2009

Області отримали не ту кількість “Таміфлю”, про яку звітує міністерство

Українці вже використали 67,1 тис. упаковок препарату «Таміфлю». Найбільше — у Львівській, Чернівецькій, Івано-Франківській і Тернопільській областях.

Такі дані оприлюднило Міністерство охорони здоров’я.

Раніше українське МОЗ купило трохи більше 600 тис. доз «Таміфлю» кількома партіями у швейцарської компанії «Хоффман-ля Рош» за пільговою ціною — 67 грн. за пачку. Препарат купувався не для продажу, а для надання його безкоштовно всім лікарням країни. Зазначимо, що в аптеках упаковка «Таміфлю» коштує вп’ятеро більше — близько 360 грн.

Опитані регіональні представництва МОЗ заявляють, що не отримували заявленої Мінздоров’ям кількості препарату. Найбільша різниця у даних зафіксована у Львівської області. Так, за даними МОЗ, регіон отримав понад 141 тис. доз препарату, водночас в обласному управлінні охорони здоров’я сказали, що до області надійшло лише 25 тис. упаковок. Якщо переводити різницю у реальні гроші (360 грн за пачку «Таміфлю»), то виходить 41,7 млн грн.

Губернатор Львівської області Микола Кміть таку невідповідність пояснює нюансами процедури доставки препарату. За його словами, вказані МОЗ 141 тис. упаковок ліків були направлені до Львівського аеропорту, після чого партію було розподілено по інших західних областях. Проте тоді залишається незрозумілою різниця у даних про вжиток препарату. Так, у Мінздоров’я стверджують, що в області використали 40,3 тис. упаковок «Таміфлю». Тоді як в області визнають лише 10 тис. Таким чином, різниця між даними двох відомств — 30,3 тис. упаковок, що у комерційних цінах становить 10,9 млн грн.

У Волинської області, за даними заступника голови держадміністрації Святослава Кравчука, є 18,3 тис. упаковок. Дані МОЗ на 13 листопада — 19,2 тис. «Я не виключаю, що в область надійшло ще 900 упаковок препарату, адже «Таміфлю» завозять постійно», — вважає чиновник. Єдиний регіон, де планку МОЗ було перевищено, — Рівненська область. У розпорядженні місцевої влади 22,6 тис. упаковок ліків. За даними Мінздоров’я, регіон отримав лише 20,2 тис. Губернатор Рівненської області Віктор Марчук пояснює це тим, що препарат приходив до регіону кількома партіями. «Нам «Таміфлю» надходив партіями з Києва, Львова, Івано-Франківська. Можливо, дані з якихось постачань у міністерстві ще не підрахували», — стверджує В. Марчук.

Не до кінця зрозумілим залишається і питання вживання «Таміфлю», що створює підґрунття для зловживань. За словами першого заступника міністра охорони здоров’я Василя Лазоришинця, якщо у людини виражені симптоми грипу — висока температура, кашель і ломота у тілі, йому необхідно приймати «Таміфлю». Видають ліки тим пацієнтам, які проходять лікування у стаціонарах, в окремих випадках — хворим на амбулаторному лікуванні.

Проте якщо порівнювати кількість спожитого препарату і пацієнтів на лікарняних ліжках, слова В. Лазоришинця не завжди підтверджуються. Так, за даними МОЗ, у Хмельницької /> області з початку епідемії було госпіталізовано 4013 людей, у Чернівецькій — 4089 людей. При цьому у першому регіоні було використано 252 упаковки «Таміфлю», а у другому у 32 рази більше — 8096.

«Були різні рекомендації. Спочатку говорили, що препарат можна використовувати лише при лікуванні хворих, яким поставили діагноз «свинячий» грип. Потім говорили, що його можна використовувати і для профілактики. Зараз рекомендують для лікування всіх гострих форм грипу», — розповів Анатолій Казак, перший заступник начальника управління охорони здоров’я Хмельницької держадміністрації.

За матеріалами: «Дело»
, «Главред»

 

Читайте также по теме