ГолосUA
05:59 14/09/2009

Обсяги перевезень «Укрзалізниці» у І півріччі 2009 року скоротились на 32%

«Укрзалізниця» отримала найбільше падіння обсягів перевезень у розмірі 32% в І півріччі 2009 р.

Про це заявив в.о. міністра транспорту і зв’язку Василь Шевченко.

«Приблизно на 40% знизилися і обсяги транзиту. В цілому падіння обсягу вантажних перевезень перевищило 100 млн. т. З урахуванням цього були зменшені всі витрати адміністрації на капітальні інвестиції. В результаті оптимізації витрат за підсумками півріччя «Укрзалізниця» отримала невеликий прибуток. Пожвавлення ринків металу і сільгосппродукції сприяло відновленню вантажопотоків. Так, з липня за рахунок експорту металопрокату і зернових у нас намітилося значне зростання: по відношенню до червня воно склало 10%, а в серпні — 13%, — зазначив він.

За його словами, недоотримані доходи «Укрзалізниці» від дії пільгових тарифів з вересня 2008 р. по липень 2009 р. склали 385,8 млн. грн.

«Нові дороги повинні мати принципово інші характеристики, будуватися за новітніми технологіями, що, природно, вимагає значних капіталовкладень. У цьому сенсі показова траса Київ-Чоп. Її будує італійська компанія «Todini», а контролює якість, вартість, технологічні показники французька «Louis Berger». Компанія, яка здійснює будівництво, надає відповідні гарантії. Якщо вони не будуть дотримані, компанія зобов’язана виправити недоліки за власні кошти. Це дуже вдала методика, що використовується в Євросоюзі, на яку звернула увагу прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. І ми маємо намір використовувати цей досвід при будівництві всіх доріг в Україні», — зазначив він .

За його словами, найбільш прибутковим підприємством галузі є морський порт «Південний». Його дохід за І півріччя порівняно з І півріччям минулого року виріс на 90,3% — до 1,2 млрд. грн, а прибуток — на 315% — до 308 млн. грн. Значний прибуток отримали Одеський і Іллічівський морські торгові порти — 199 млн. грн. і 161 млн. грн. відповідно.

За матеріалами «Коммерсант-Украина» /> .

 

Читайте также по теме