ГолосUA
15:43 14/09/2010

ОБСЄ не дозволить Україні головувати в організації — експерт

Організація з безпеки і співробітництва в Європі навіть за умови обрання України головою на 2013 рік, потім скасує своє рішення.

Таку думку висловив президент Центру європейських і трансатлантичних студій Олексій Коломієць в ексклюзивному коментарі ГолосUA.

«Шанси України (головувати в ОБСЄ — ред.) стають все більше і більш меншими. З точки зору всього того, що відбувається навколо України і в Україні», — сказав О. Коломієць.

Експерт пояснив свою думку тим, що за умови обрання держави-керівника у грудні на саміті та за підтримки держав-членів ОБСЄ, Україна ще може отримати посаду голови на 2013 рік. Але вже за деякий час Україну можуть і позбавити цього права. «Якщо в грудні, то можна спрогнозувати, що ще пройде кандидатура. Але навіть якщо вона пройде і тенденції, які зараз відбуваються, то все одно постане дуже швидко питання про зміну голови. Тобто заберуть в України це право. І це все буде через те, що Президент і його оточення роблять протягом останніх семи місяців: починаючи від міжнародної політики і закінчуючи питаннями соціальної політики», — сказав політолог.

На підтвердження своїх слів, О. Коломієць заявив, що «така, організація як ОБСЄ ніколи не дозволить собі, щоб країна такого роду владою головувала в організації». «От навіть коли Казахстан очолює з його майже диктаторським режимом, але і той прислуховувався протягом свого головування і не вдавалися до таких речей, які робить Янукович», — резюмував О. Коломієць.

Нагадаємо, у червні 2010 року міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко підтвердив готовність України очолити ОБСЄ на 2013 рік. Таку можливість Україна може отримати через «свою роль й місце у процесах зміцнення європейської безпеки», яку високо оцінили держави-учасниці організації.

Також про прагнення очолити ОБСЄ нагадав і Президент України у вівторок, 14 вересня під час зустрічі зі своїм колегою Президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим у Києві. В. Янукович висловив сподівання, що Казахстан, який головує в ОБСЄ у 2010 році підтримає кандидатуру України на 2013 рік.

Н. Виноградська

 

Читайте также по теме