ГолосUA
14:27 07/11/2008

ОБСЄ не дуже вірить заявам Грузії, що першою почала Росія

ОБСЄ поставила під сумнів заяви грузинської сторони про те, що нібито Кремль розпочав у серпні агресію проти Грузії у Південній Осетії.

Про це повідомило видання the International Herald Tribune. 

За даними Організації з безпеки та співробітнцтва у Європі, не агресія із боку Москви була початком військових дій, яка, як стверджував Тбілісі, змусила його захищатися, а напад на Цхінвалі — столицю Південної Осетії грузинської армії, яка почала обстріл міста артилерією та ракетами, загрожуючи життю мирних жителей та російських миротворців, — пише газета.

І хоча у звіті спостерігачів ОБСЄ такі дії поки що не мають вичерпного підтвердження, тим не менш вони ставлять під серйозний сумнів чесність грузинської сторони у серпневому конфлікті та подані нею факти щодо облоги Цхінвалі як відповідь на облогу грузинських селищ осетинами і необхідність захищатися від російських нападів.

Спостерігачі ОБСЄ, наголошується у статті, зокрема, не знайшли підтвердження словам президента Грузії Саакашвілі про бомбардування грузинських селищ у ніч із 7-го на 8-ме серпня, факту, який використовувався для виправдання початку військових дій з боку Тбілісі.

Грузинська сторона відреагувала на дослідження ОБСЄ із обуренням, стверджуючи, що існує безліч підверджень факту бомбардування грузинських поселень. Як висловився заступник міністра закордонних справ Грузії Гіга Бокерія:" Хто підраховував вибухи? Звучить дивно". />  

Натомість російська сторона привітала такі висновки спостерігачів. У цьому зв"язку заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін відзначив, що ОБСЄ перебуває на шляху до повного спростування міфічних заяв Грузії щодо Росії як ініціатора грузинсько-російського конфлікту.

 

Читайте также по теме