ГолосUA
10:35 14/06/2010

Одна здача крові рятує три людських життя

Одного забору крові вистачить, щоб врятувати три людських життя.

Про це повідомив під час прес-конференції у Києві олімпійський чемпіон з плавання, громадський діяч Денис Силантьєв, передав кореспондент ГолосUA.

“Мене особисто вразило, що одна здача крові може врятувати три людських життя. Крім того, донор може безкоштовно отримати власні аналізи крові, як це практикується серед волонтерів у західних країнах”, — сказав він.

За словами головного спеціаліста відділу моніторингу надання медичної допомоги Мінохорони здоров’я Євгена Мороза, в Україні налічується 100 тисяч почесних донорів, 60 — заслужених донорів і є навіть один донор — Герой України. У 600 установах переливання крові працює 10 тисяч медичних працівників.

Він також повідомив, що в Україні налічується 16 кровоздач на 1 тисячу населення, тоді як у країнах Європи цей показник складає 30-40 кровоздач на тисячу населення.

За словами головного трансфузіолога/гематолога Мінохорони здоров’я Василя Новака, донорство у сучасні Україні втратило соціальний статус, і відновити його можна лише вихованням з дитинства. “В Україні нині є 650 тисяч донорів, приблизно 90% безкоштовних, 10-12% кадрових донорів, що здають кров постійно. У 55 країнах світу донорство безоплатне. Щоб досягти цього, в Україні потрібно створити систему просвіти, донора треба виховувати з дитинства”.

За словами фахівця, донором може бути лише абсолютно здорова людина, тому безкоштовні медичні обстеження можуть бути додатковим стимулом для залучення донорів.

І. Носальська />  

Читайте также по теме