ГолосUA
19:42 16/11/2009

Огляд преси 17 листопада

17 листопада українські газети писатимуть про ротації — хто в уряді, хто у внутрішньофракційному житті партій. Крім того, починається новий пленарний тиждень у Верховній Раді, який обіцяє бути занадто жарким. Державний бюджет на 2010 рік, прийняття Бюджетного кодексу, подолання вето Президента на низку законів поєднуються з заявою глави держави подати кандидатуру нового міністра оборони.

Головною темою номера газети «Новая» будуть внутрішні ротації у фракції НУ-НС і роль Віктора Балоги у цьому процесі. /> Журналістський матеріал під назвою «Мумия» возвращается» розповідає про те, як екс-глава Секретаріату Президента планує повернутися до влади, знову «осідлавши» Віктора Ющенка. Члени внутрішньофракційної групи «Єдиний центр» ніби-то підтримують призначення В. Кириленка новим лідером фракції і це робить В. Балогу «власником парламентської «золотої» коаліції». Призначення пропрезидентського Кириленка дасть змогу Ющенку вивести фракцію з коаліції, а отже — й спровокувати дострокову відставку уряду, про що почала говорити Партія регіонів. Без голосів «Єдиного центру» цього домогтися не вдасться, а, отже, у Балоги є шанс поторгуватися за якість позиції при владі.

«Сільські вісті» в огляді «Передвиборна самопожертва» пишуть, що цього пленарного тижня в парламенті холодно не буде. На порядку денному — «в авральному порядку» подолання вето Президента на закон про мораторій на підвищення цін на ліки і розгляд у першому читанні проекту держбюджету на 2010 рік. Крім того, як зазначає видання, нинішнього пленарного тижня депутатам доведеться обходитися без голови Верховної Ради, який головування на засіданнях передав в руки свого першого заступника «регіонала» О. Лавриновича. Таке хитромудре рішення може бути сприйняте «регіоналами» як своєрідний бонус, адже дасть їм більше можливостей провести ті рішення, в яких зацікавлена Партія регіонів.

«Україна молода» пише, що «До армії повертається голова». Президент зробив кілька кроків до комплектації «прорідженого» після політичних баталій керівництва Міністерства оборони. По–перше, на посаду начальника Генерального штабу Збройних сил — головнокомандувача ЗСУ — призначив генерал–полковника збирається внести подання на призначення Ю. Єханурова міністром оборони до Верховної Ради найближчими днями. По–третє, глава держави ініціював проведення засідання парламенту, на якому розглядатимуться фінансові проблеми війська. Якщо до першого і почасти третього рішення Президента, як пише газета, український політикум поставився стримано, то чергове призначення Єханурова сприйняв шквалом негативної критики.

Не вщухають баталії й навколо внесення змін до державного бюджету на 2009 рік й виділення 1 млрд. грн. на боротьбу з грипом.
Про «Грипозний» мільярд» пише газета «День». Журналісти, посилаючись на думку експертів, стверджують, що навіть, якщо цю суму надрукувати, медики її повністю не освоять. Глава держави зауважив, що гроші на фінансування боротьби з епідемією грипу мають бути бюджетними, а не друкуватися Національним банком.

Оскільки на імідж країни у світі впливає не тільки політична стабільність, цього дня на шпальтах вітчизняних газет майорітиме тема проведення футбольного матчу Україна-Греція.

Автор відповідного матеріалу в «Україні молодій» намагається дати відповідь на питання «Почім «опіум» для народу?». В очікуванні матчів збірних України й Греції перед нашими вболівальниками вкотре постали два традиційні питання: як потрапити на стадіон і на якому каналі дивитися телетрансляцію. Якщо право трансляції матчу з легкої руки президента Федерація футболу України Григорія Суркіса отримав “Перший національний”, то питання з придбанням квитків на матч залишається відкритим – за 50 тис. квитків ФФУ збирається отримати 30 млн. грн., що для наших реалій нереальна цифра.

 

Читайте также по теме