ГолосUA
19:51 21/12/2009

Огляд преси 22 грудня

Газета “Новая”

Новорічний салат “Олів’є” допоможе зберегти здоров’я і… фігуру. Хоч до складу улюбленця українців і входять не дуже дієтичні продукти, проте вони корисні для організму. “Судіть самі: туди входять овочі, а вони апріорі приносять нам лише здоров’я. Картопля, цибуля, горошок, морква не лише містять комплекс вітамінів, вони ще й багаті на рослинні волокна, без яких наш шлунково-кишковий тракт не може нормально функціонувати. М’ясо — теж відмінно, якщо воно не жирне, воно робить салат більш ситним і в той же час не містить великої кількості жирів, які не тішать організм. Яйця взагалі корисні за своєю сутністю: до їх складу входять всі основні амінокислоти — цеглинки для наших білків”, — пояснив дієтолог Олег Швець.

“Україна молода”

Один з американських військових начальників у Іраку Ентоні Куколо (він відповідає за безпеку північної частини Іраку) зарахував вагітність до списку тих злочинів, які підлягають передачі винного до військового трибуналу. Причому, як пише британська газета «Дейлі телеграф», це суворе правило поширюється як на жінок–військовослужбовців, так і на чоловіків, «виннних у вагітності». Окрім того, під такі суворі правила воєнного часу може потрапити й цивільний персонал, який підпорядковується генералу Куколо. Генерал заборонив будь–які статеві контакти своїх вояків із місцевим населенням. Американська преса з’ясувала, що такі правила діють на території, де командує генерал Куколо, з 4 листопада, втім про це стало відомо лише днями. На це змушене було реагувати й армійське керівництво США. Так, офіційний представник армії США в Іраку Джордж Райт сказав агенції «Ассошіейтед пресс», що зазвичай жінок-військовослужбовців, які завагітніли під час несення служби за кордоном, відряджають із території бойових дій без жодного суду. Втім, підкреслив Райт, командувачі мають право встановлювати правила поведінки для своїх підлеглих на власний розсуд.

У вівторок портовики мають завершити розвантаження судна «Блек–Шадо», яке 19 грудня о другій годині ночі потрапило у льодовий «полон», одержало пошкодження і почало тонути. Екіпаж подав сигнал «SOS». Найближчим портом виявився Бердянський, звідки надійшли два буксири. Вони і доправили «Блек–Шадо» на шостий причал. Як розповів заступник начальника порту Сергій Левченко, судно під прапором Камбоджі везло із Єйська до Туреччини три тисячі тонн пшениці і вибратися з льодового поля самотужки не змогло б: «Екіпаж налічує дванадцять осіб. Потерпілим надано необхідну допомогу, і вони допомагають рятувати плавзасіб. Максимум для цього робить і порт, вчасно розпочавши відкачування води з баластових танків. Упродовж першої доби судно піднялося на метр і вирівнялося. Ситуацію ускладнює штормовий вітер, сила якого інколи сягає тридцяти метрів за секунду».

“Газета по-українськи”

Від неділі деякі приватні перевізники, які працюють на приміських маршрутах у Полтаві, не випустили свій транспорт на лінію. На дорогах ожеледиця. Люди не можуть із приміських сіл добратися на роботу в Полтаву і повернутися. /> “Не ходять автобуси в Новосанжарському районі, неможливо дістатися сіл Зачепилівка, Великий Степ, Пасічне, — зауважила диспетчер автостанції Віра Коваленко. — Дорога льодом вкрита, проїхати неможливо”.

Восьмеро батьків школярів позиваються до Міністерства освіти з вимогою, щоб на уроках біології викладали теорію про сотворіння людини Богом. Зараз у школах розповідають теорію Дарвіна, про походження людини від мавпи. Позов підписали жителі міста Дрогобича Львівської області Роман Городицький, Марія Андрушкевич, Богдан Николаїшин, Людмила Федис, Тамара Козій, львів’янка Людмила М’яснікова і харків’яни Володимир Шепетько, Наталія Лисенко. Справу розглядає Окружний адміністративний суд Києва.
Попереднє засідання відбулося минулої середи.
“Батьки позиваються до Міносвіти, бо воно порушує конституційні права їхніх дітей, — пояснив професор Інституту походження життя, кандидат юридичних наук Ростислав Огірко. — 35-та стаття Конституції встановлює вільний вибір людиною власного світогляду. Школярам вибору не дають, викладають лише теорію Дарвіна. Це порушує конституційні права дітей”.

Газета “День”

Україна приєдналася до європейського банку знань. У Львові відбулось офіційне підписання українською стороною угоди про підключення української мережі оптоволоконного електронного зв’язку «УАРНЕТ» до польської академічної системи зв’язку «Піонер», що входить до складу загальноєвропейської академічної мережі електронного зв’язку Грід. Фактично це дало юридичну підставу для того, щоб Український та Європейські інститути змогли обмінюватися науковою інформацією. «Процес інформатизації Академії наук розпочався п’ять років тому, для цього було створена спеціальна програма, яка розвивається і зараз, у рамках якої фактично зроблено дуже великий прогрес, — зазначив академік НАН України Пилип Андон.

За останні кілька днів в Україні випала небувала кількість снігу, чого вже давно не було. Єдині, хто, мабуть, радіє з цього приводу, — дітвора. А от дорожникам та комунальним службам роботи зараз вистачає. Як відзначили в «Укравтодорі», готуватися до зими починали ще з осені: ремонтуючи техніку, розсилаючи регіональним дорожнім службам відповідні вказівки, але через небувалу кількість снігу персонал просто не встигає фізично розчищати всі дороги. І в цьому пересвідчився не один житель столиці. Проте у «Київавтодорі» запевнили, що дороги всі розчищені, а затори— явище не нове для столиці. “Всі головні вулиці Києва були очищені від снігу, посипані піском, але пішов рух транспорту, і він розмазався, — пояснив заступник генерального директора корпорації «Київавтодор» Володимир Рожнятовський. — Уночі знову триватиме зачистка доріг, але при -17 градусах неможливо відірвати від проїзної частини весь сніг до останнього”.

 

Читайте также по теме