ГолосUA
18:52 22/10/2009

Огляд преси 23 жовтня

23 жовтня спільна тема українських газет — аналіз поведінки політиків на початку президентської кампанії та спроба передбачити майбутній хід пердвиборчих перегонів.

Так, на першій шпальті газети “День” у статті “Чи завжди «грязьові ванни» цілющі?” автор цитує експертів, які кажуть, що агітація провідних кандидатів на президентську посаду буде заснована на двох «К». По-перше, кожний із кандидатів спробує довести (якщо не справою, то, щонайменше, словом), що саме він або вона — найефективніший антикризовий менеджер. Отож перше «К» — кризова тематика, а друге “К” — компромат.

“Газета по-українськи” у публікації “Поведінка політиків виходить за межі норми” наводить слова члена Національної комісії з питань моралі Мирослав Поповича, який вважає, що політики “використовують у боротьбі з конкурентами будь-який бруд”, наводячи у приклад скандал в “Артеку”.

Газета “Україна молода” у свіжому номері пише, що виборча кампанія тільки почалася, а вже пролунали перші сигнали тривоги для ЗМІ. У 2009 році, як і в 2004–му, вибори супроводжуються проявами цензури. Не йдеться про виконання стандартів журналістської праці: телеканали постійно показують приховану рекламу того чи іншого кандидата, і можна здогадуватися, хто які на якому каналі розміщує матеріали (чи не бажає, щоб певні сюжети вийшли в ефір). Уже чітко проявляється орієнтація телеканалів, тобто їхніх власників, на конкретних претендентів на президентське крісло.

Крім того в завтрашньому номері українських газет ви можете прочитати про таке:

“Новая”. Протягом останніх днів російський “Газпром” отримав цілу низку болючих ударів. Ситуація на газовому ринку різко змінюється: мало того, що клієнти “Газпрому” не лише скорочують об”єми імпорту газу та не платять штрафів за недобір, так ще й висувають зустрічні рахунки. Тенденція веде до того, що через 5-10 років російський газ зовсім ніхто не купуватиме.

“Газета по-українськи”. Податковий кредит оформляють без черг. Податківці повертають частину податків громадянам, які оплачують навчання у вузі або взяли житлову позику. Це так званий податковий кредит. Також його можуть отримати громадяни, котрі оплачують страховку, мали витрати на штучне запліднення. Або ж наймали сурогатну матір — жінку, яка погодилася виносити дитину для подружжя.

“День”. Чи залишиться Київ без кінофестивалю «Молодість»? Принаймні таку можливість не виключає багаторічний керівник, а нині художній директор «Молодості» Андрій Халпахчі. Причина традиційна і банальна: гроші. Мерія заборгувала за контрактом 80 тисяч гривень ще за торішній фестиваль, у зв’язку з чим на одній із жовтневих прес-конференцій Халпахчі пригрозив подати на чиновників до суду. Головне управління культури міста повернуло борг, проте, це не врятувало становища. Очевидно, становище склалося серйозне, бо, як наголосив Халпахчі: «Ми навіть думаємо про те, що сороковий Міжнародний фестиваль залишиться без слова «київський». Імовірно, що наступний фестиваль буде проведено в іншому місті: «Ми отримали таку пропозицію від Львова — там міська влада зацікавлена в такій культурній події. Якщо у Києві цей фестиваль не потрібен, треба думати про переїзд у місто, де влада цікавиться культурою. Нелогічно, щоб Каннський міжнародний фестиваль проходив без участі мерії Канн. Не може бути і Берлінського фестивалю без мера Берліна».

О. Гайворонська

 

Читайте также по теме