ГолосUA
19:59 03/11/2009

Огляд преси 4 листопада

Газета “Новая”

Усі заклики високопосадовців про негайне зверення до лікарів при перших ознаках грипу чи ГРВІ медики сприймають не дуже радісно. Наприклад, якщо “швидка” виявить у вас не дуже високу температуру — крику через марний виклик ескулапів не уникнути. Крім того, вагітних жінок, які входять до групи ризику, медики також просять приходити до лікарень своїм ходом. До того ж, карету “швидкої” треба чекати 2-2,5 години. І взагалі, лікуватися, кажуть лікарі, краще народними методами.

Славнозвісний борець з “каліфорнійським” грипом препарат “Таміфлю” викликає блювання і галюцінації. Принаймні так, за словами одного з лікарів, на нього реагують діти. А дорослим загрожує як мінімум бронхіт, порушення слуху та судоми. Принаймні такі побічні ефекти вказані у інструкції. Тим часом у Харкові починають виробництво його аналогу. За два тижні обіцяють 200 000 нових доз препарату.

“Україна молода”

У Києві з’явилось кафе, де можна полікуватись, відпочиваючи. Кияни і гості столиці мають змогу побувати в соляній печері, не виїжджаючи за межі міста і не спускаючись глибоко під землю. Нещодавно в Голосіївському районі відкрилось кафе, підлога, стіни і стеля якого вкриті великими необробленими брилами солі, видобутої з глибин відомих своїми цілющими властивостями солотвинських соляних шахт, що на Закарпатті. Доповнюють інтер’єр лампи із солі, а всі меблі в приміщенні вкриті дрібними кристаликами мінералу. Така атмосфера особливо корисна для тих, хто страждає на різноманітні захворювання дихальних шляхів.

До Острозької академії повернулася Острозька Біблія, надрукована 400 років тому Іваном Федоровим. Ця подія була найзаповітнішою мрією ректора навчального закладу Ігоря Пасічника протягом багатьох років. На придбання раритетного видання потрібні були чималі кошти, адже нині у світі збереглося лише приблизно 260 примірників книги. Унікальна пам’ятка української культури XVI ст., видана Іваном Федоровим накладом у 1000—1500 примірників, відразу розійшлася по всьому слов’янському світові. Тепер окремі екземпляри першого повного видання Святого Писання церковнослов’янською мовою зберігаються в музеях, бібліотеках, архівах, приватних колекціях здебільшого за кордоном. І ось у день святкування 15–річчя відродження академії один зі стародруків, подолавши дорогу в понад 400 років, повернувся до місця, де він уперше побачив світ.

Газета “День”

Боротьба з епідемією свинячого грипу має розпочинатися з інформаційних заходів. Замість незліченних експертів, які зазвичай полюбляють давати поради щодо українського здоров’я, інформацію щодо епідемії “каліфорнійського” грипу у прямому контакті з людьми дає ледь не єдиний лікар. «Протягом двох днів панічної істерії головними радниками й вчителями народу були політики — депутати, міністри, колишні міністри й тощо. Щойно на екрані з’являвся лікар, миттєво з’ясовувалося, що політики вміють говорити краще”, — наголосив харківський лікар, автор книжки, присвяченої ГРВІ, Євген Комаровський. Він зауважив, що всім виступаючим має бути соромно говорити про те, на чому вони не розуміються. /> “Порада владі: попросіть експертів ВООЗ скласти “список обов’язкових ліків”, — підсумував фахівець.

Найближчим часом у приватних аптек може побільшати конкурентів. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко висловила бажання створити мережу державних аптек. На думку заступника керівника Державного управління справами Ростислава Валіхновського, створення державної мережі аптек — хороша ідея, яка в перспективі дозволить позбутися ажіотажу і зростання цін на препарати. Головне ж, на думку президента Аптечної професійної асоціації України Михайла Пасічника, ліквідація дефіциту препаратів. Аптеки виправдовуються, що хочуть продавати ліки, але на закупівельних складах їх просто немає.

«Газета по-українськи»

З понеділка школярів через епідемію грипу відправили на тритижневі канікули, але страх підчепити хворобу не заважає їм ходити до інтернет-клубів чи на ковзанки. Діти говорять, що їздити у громадському транспорті «страшно, але вдома сидіти нудно». На вулицях прикривають рота і носа шарфом, проте у приміщеннях вважають це зайвим, або ж незручним. Хоча, за словами медиків, краще робити навпаки: свіже повітря на майже безлюдній вулиці — додаткова профілактика грипу, а найбільше пов’язка потрібна у приміщенні з іншими людьми, або ж у місцях великого скупчення людей та у громадському транспорті.

Львівські таксисти безкоштовно возять лікарів на виклики, оскільки у місті бракує автомобілів. Під час епідемії грипу міська рада виділила 20 машин зі свого автопарку. Із транспортом допомогли й місцеві таксисти та військові.
«Кількість викликів зросла втричі. Звісно, машини швидкої допомоги не справляються. Увечері у центральній диспетчерській «швидкої» нам повідомляють, скільки авто їм потрібно. Возимо лікарів на консультації від восьмої вечора до шостої ранку. Третина викликів — через паніку. У людини підвищилася температура, трохи закашляла — і вже телефонує у «швидку», — розповів голова асоціації «Львівське таксі» Леонід Бойко. Таксисти возять ескулапів за рахунок асоціації.

 

Читайте также по теме