ГолосUA
18:51 07/10/2009

Огляд преси 8 жовтня 2009 року

«Україна молода»

Ціни на бензин повинні знизитися на 10—15 копійок. /> «Ситуація складається достатньо сприятлива, — переконаний директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн. — Упродовж серпня-вересня ми спостерігали зниження ціни на світовому ринку, і це повною мірою передалося і на ринок України». За його словами, на ціну бензину також влинув і відносно стабільний курс долара. І саме від цих двох факторів — стабільності гривні та світових цін на паливо — визначатиметься подальша динаміка ринку та вартість бензину на заправках.

У жовтні українцям доведеться готувати не тільки осінній гардероб, а й додаткові гривні на харчі — «на старті» традиційна хвиля подорожчання продуктів. Разом зі звичним підвищенням цін на молочну продукцію додадуть у ціні яйця, овочі-фрукти, солодощі та крупи, дорогими лишатимуться цукор і м’ясо. Цінові «сюрпризи» може підкинути не тільки осінній сезон, а й коливання долара. А ще, переконані фахівці, вартість української ковбаси залежить і від… наближення виборів та «політично-продуктових» розкладів.
Загалом, за оцінкою експертів Рахункової палати, споживчі ціни тільки першому півріччі зросли на понад 8%. Наприкінці року ця цифра подвоїться.

Найстаріша українська обсерваторія в Миколаєві відкриє музей телескопів.
За майже 200-річну історію в Миколаївській обсерваторії зібралася унікальна колекція телескопів. «Найстарішим» із них користувалися дослідники зірок ще в ХІІІ сторіччі, «наймолодшим» — у ХІХ столітті. Вони й стануть першими експонатами музею, що відкривається при астрономічній обсерваторії.

«Новая»

Столична мерія домовилась ще не розпочала опалювальний сезон у житлових будинках, але про богри за послуги ЖКГ не забуває. У боротьбі зі злісними неплатниками київська влада готова на будь-які заходи, навіть протизаконні.
«Ми вже домовились з колекторською фірмою про співпрацю і навіть вже працюємо. 80% попереджених нами сплачують борги. Тому це реальний спосіб повертати борги», — звітував перед першим заступником київського мера Анатолієм Голубченком заступник голови Подільської РДА Олександр Королюк.

«Киевские ведомости»

Антимонопольний комітет офіційно застеріг Державну адміністрацію залізничного транспорту «Укрзалізниця» щодо неприпустимості примусового нав’язування послуг харчування пасажирам. У жовтні-листопаді в двадцяти поїздах «Укрзалізниця» проводить експеримент, який включає оплату продуктового набору у вартість квитка. Таке нововведення хочуть ввести в купейних і вагонах «СВ» фірмових потягів, які прямують до Донецька, Львова, Одеси, а також у південному напрямку.
«Право вибору у споживачів порушуватися не повинно. Лише за бажанням пасажира може бути включена в квиток вартість продуктових наборів — заявив в.о. глави АМКУ Олександр Мельниченко. — Питання харчування пасажирів в поїздах стосується мільйонів людей і знаходиться у нас на постійному контролі».

Міністерство оборони України затвердило комплексний план протидії поширенню епідемії ВІЛ/СНІД в Збройних Силах України на 2009—2013 рр. Серед заходів — навчальні заняття з курсантами і слухачами військових навчальних закладів Міністерства оборони України і ліцеїстами для пропаганди здорового способу життя, запобігання ВІЛ-інфекції/СНІД і інфекцій, що передаються статевим шляхом, проведення медичного обстеження, організація диспансерного спостереження і амбулаторного лікування хворих на ВІЛ військовослужбовців. Фінансування програми входить до спільного бюджету армії.

У Маріїнському парку в Києві з’явилась алея з червоних дубів, у столичному парку висадили 40 їх садженців. Листя цього дерева має краснуватий відтінок, і неє екзотикою для України — ростуть у Карпатах. Висадили їх за рахунок спонсора — оператора мобільного зв’язку, який підрахував,що витрачає на обслуговування абонентів 72 тонни паперу щороку, а це дорівнює трьом з половиною тисячам зрубних дерев. Тому компанія запропонувала своїм корпоративним клієнтам отримувати рахунки у електронному вигляді. Така ініціатива вже врятувала 173 дерева.

«День»

Бджолярство, що представлене в Україні 400 тисячами пасічників, виводить нашу державу на лідируючу позицію з виготовлення меду в Європі та за якістю — у світі. Так, нещодавно на 41 Міжнародному конгресі Світової федерації бджільницьких асоціацій «Апімондія», що проходив у вересні в французькому місті Монпельє, український гречаний мед визнали найкращим. А також довірили приймати в себе наступний конгрес бджолярів — у 2013 році, про що вже писав «День» 1 жовтня.
Координатор організаційного комітету «Україна Апімондія-2013» Юрієм Рифяк: «За програмою розвитку українського села, затвердженої Міністерством аграрної політики, на бджільництво щороку виділяється близько 20 мільйонів гривень. Та, на мою думку, держава не повинна фінансово, дотаційно підтримувати бджільництво. Адже це — бізнес. Кожна пасіка — це підприємство. А кожен бджоляр — це приватний бізнесмен, який отримує прибуток. Тобто політика держави до бджільництва повинна бути такою ж, як до бізнесу взагалі».

Перший український поет-сюрреаліст Богдан-Ігор Антонич мав би бути втішений. Його столітній ювілей, до якого він не дожив 72 роки, відзначили київським фестивалем «Антонич-фест», який продовжувався три дні, — засобом канонізації поета організатори заходу обрали музику. Протягом трьох днів зі сцени фестивалю в любові до «поганських» лемківських віршів Богдана-Ігоря освідчилися майже двадцять вітчизняних гуртів. Природне тло із завданням створення відповідного антуражу впоралося якнайкраще: і Нивки — київський Кульпарків, і вогнища, і повня — «холодний кружок місяця на грамофоні ночі». Здається, такої концентрації своїх симпатиків Антонич чекатиме до двохсотлітнього ювілею.

 

Читайте также по теме