ГолосUA
18:55 30/06/2010

Огляд преси на 1 липня

«Україна молода»

Мокнемо далі!

Схоже, цьогорічне літо, крім статусу «найтепліше за останні десятиріччя», отримає ще й звання «найдощовитішого». Через рясні дощі страждає чи не вся Україна. Минулої ночі через негоду без світла залишилося близько двох сотень населених пунктів. Затоплені будинки, підтоплені двори та присадибні ділянки, зруйновані мости… І це ще не кінець. За прогнозами синоптиків, до кінця тижня дощі не припиняться. «1—2 липня на південному сході та в центрі — сильний дощ, шквальний вітер, — розповіла «УМ» начальник відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Людмила Савченко. — Третього липня слід очікувати короткочасних дощів по всій Україні». Що ж до температури, то вона залишатиметься високою — 23— 29 градусів тепла вдень.

Федоровичу, пора на пенсію!

Незабаром Президент збирається у відпустку — 10 липня Вікторові Януковичу виповниться 60, і свій ювілей (а заразом і перший день народження на найвищій посаді) глава держави збирається відсвяткувати на відпочинку в Криму. За словами спікера Верховної Ради АРК Володимира Константінова, Янукович поєднає відпустку з роботою й відвідає міста та підприємства півострова. На урочистостях з нагоди 60-річчя лідера «Регіонів» і очільника держави збираються багато високих гостей. Зокрема, мають бути й колеги Президента з /> інших держав. Щоправда, хто саме і звідки — наразі невідомо. Але ходять чутки, що без російського керманича Дмитра Медведєва не обійдеться. Наближена до нинішньої влади газета «Сєгодня» з посиланням на неназвані джерела в консульстві РФ зазначає, що «очікується шість літерних літаків із Росії в Крим на день народження Януковича», хоча офіційно цієї інформації ніхто не підтверджує.

«Новая»

Маєтки з хвіртками в … Ботсад

Люблять наші багатії шиканути. Якщо машина, то преміум-класу, а якщо житло
— то в елітному районі! І нема чого жити серед пересічних українців, краще вже
створити свою обитель з рівними по добробуту сусідами. Ось, на столичних Осокорках продаються ділянки з виходом до Дніпра. І плювати на охоронну зону в 100 м! Але це ще що, коли можна взяти землю на Звіринці і мати власний вихід у Національний ботанічний сад! І плювати на охоронну зону в 200 м!

Операція на … КОНСТИТУЦІЇ

Про наміри змінити Конституцію несподівано заявив президент Віктор Янукович. Чому «несподівано»? Глава держави, який є гарантом Основного Закону, виконання конституційних положень, схоже, захотів гарантій для себе. Основний Закон він вирішив переписати. Уважно вивчивши звернення президента до народу, неважко вгадати причину, за якою Янукович хоче оперувати Конституцію. За його словами, «в частині визначення прав і свобод людини вона вважається однією з напрогресивніших у світі». Стало бути, шматувати Основний Закон будуть не заради наших прав і свобод.

«Сільські вісті»

За водою земля пливе

Друга хвиля повені накрила Буковину і вже забрала людські життя. Остаточно підтверджено смерть вісімдесятирічної жінки, яку вода знесла разом із літньою кухнею. А дев’ятирічного хлопчика у селі Хряцка Герцаївського району вважають зниклим безвісти. Рятувальники продовжують пошуки. Майже тисячу людей «еменесники» врятували і ще дві з половиною тисячі евакуювали із затоплених домівок. У воді стоять майже чотири тисячі будинків у тридцяти дев’яти населених пунктах. Більшість сіл області залишилася без світла й газу. За великою водою на Буковину прийшло інше лихо – зсуви. В головному управлінні МНС у Чернівецькій області повідомили, що вже сталося понад півтори тисячі зсувів, з яких двісті сорок є активними.

«День»

Уроки великої води

50 мільйонів гривень, які виділив днями Кабінет Міністрів України для ліквідації повені на буковинських землях, — замало, щоб привести до ладу те, що зруйнувала за останні тижні велика вода. Наразі збитки від повені сягають 300 мільйонів гривень. Підтопленими лишаються 28 населених пунктів, 15 — без світла, 3 — без газу. Як передає прес-служба Міністерства надзвичайних ситуацій, у зоні стихійного лиха опинилося понад 250 тисяч осіб. Що робити, аби подібного більше не повторилося і як допомогти людям, що постраждали від повені, цим наразі переймається українська влада.

Де закінчується Янукович і починається Україна?

Аналіз взаємин опозиції та влади в Україні, починаючи з 1991 року, наводить на невеселі роздуми. Лише кілька років після проголошення незалежності патріотична частина нашого політикуму відділяла внутрішньополітичну боротьбу від боротьби за загальнодержавні українські інтереси. Якщо ж судити за тією інформацією, що виливалася в подальший час із України на голови іноземних споживачів, то наша країна перетворилася на подібність світового зла, яким був свого часу СРСР; адже коли закордоном писали або говорили про Кучму та його режим, то мали на увазі всю Україну. Ні на Заході, ні на Сході ніхто не відділяв ім’я Кучми від усієї країни під назвою Україна.

 

Читайте также по теме