ГолосUA
19:59 09/12/2009

Огляд преси на 10 грудня

Новая Газета

На вступ до ВИШів не вплинуть навіть… оцінки з фізкультури!

15 грудня стартує реєстрація майбутніх абітурієнтів, охочих пройти зовнішнє незалежне оцінювання. У нинішньому році ця процедура відрізнятиметься від торішньої. Про це заявив директор Українського центру оцінювання Ігор Лікарчук. Головна відмінність: реєструватися можна лише індивідуально, а не як раніше — класом або групою. Кожен абітурієнт повинен самостійно здати документи на пункти реєстрації. Як виключення — це може зробити довірена особа. «Цей шанс надається людям з обмеженими фізичними можливостями, — розповідає Ігор Лікарчук. — Або в ситуаціях, коли людина перебуває у закордонному відрядженні або в місцях позбавлення волі». Всього в країні працюватиме 900 пунктів реєстрації. Зміниться і перелік необхідних документів. Віднині, окрім паспорта (або свідоцтва про народження), атестата про середню освіту і його копію, а також довідки зі школи (для випускників 2010 р.), потрібно 2 фото. Якщо потенційний абітурієнт при заповненні документів допустить помилку, йому нададуть можливість її виправити. Минулого року вносити виправлення можна було лише раз. Тепер це можна буде зробити стільки раз, скільки буде потрібно. «Така міра потрібна для того, щоб уникнути фальсифікацій, — запевняє Ігор Лікарчук. — І якщо раніше бувало, що замість одного студента на тестування приходив хтось інший, то тепер це зробити буде неможливо». /> Майбутнім абітурієнтам, які недостатньо добре володіють українською мовою, нададуть допомогу: у текстах тестів біля складних термінів буде посилання на переклад. Але користуватися словниками не вирішать. Але користуватися словниками не дозволять. Нарешті, останнє: під час вступу до вузу враховуватиметься загальний середній бал атестата. Тобто навіть оцінки з музики та фізкультури можуть вплинути на зарахування до вищого навчального закладу.

Бойова козачка і скромний хлопчик

Колишнє подружжя Тихонов і Мордюкова 50 років грало в мовчанку
Кумир мільйонів жінок, він же всесоюзний Штірліц і князь Андрій Болконській в одній особі, розбурхував серця мільйонів радянських жінок. Своє перше кохання В’ячеслав Тихонов зустрів в досить ніжному віці, коли ще вчився в школі. Дівчину його серця звали Юлією. За три роки шкільного роману, батьки їх давно «поженили». Але весілля так і не відбулося.

Україна Молода

Шкільний тест-драйв

Кількість пунктів реєстрації для участі в ЗНО відтепер значно зменшено, реєструватися треба особисто, а «перепусткою» на тестування стане сертифікат із фото, щоб написати тест не могли підставні особи

Олексій Івченко: Росія вдавиться, але й долара не подарує нікому

Екс-керівник НАК «Нафтогаз України» сумнівається, що Росія вибачить борг Україні за недобір газу

За словами Івченка, ці кошти Росія однак поверне. «Повірте мені, якщо б навіть сума штрафних санкцій була не 8,5 млрд., а один долар, то гарантую, що Росія просто так
не списала б цей борг Україні», — таку думку він висловив, коментуючи для агенції ІМК нещодавні домовленості України з Росією про «пробачення» українській стороні
штрафних санкцій за недобір газу.

Шукай здоров’я не за морями

При дбайливому керівництві звичайний сільський санаторій перетворюється на сучасну здравницю.
Створити санаторій поблизу Зінькова колись спало на думку одному з обласних керівників.
Тут був піонерський табір, тож посадовець подумав: чого добрій базі простоювати взимку?
«Доброю» базою був будинок адміністрації, спальний корпус на шістдесят місць та харчоблок. Для того щоб довести все до розуму, довелося неабияк попрацювати. І в грудні, сорок років тому, нова здравниця прийняла перших пацієнтів. Тривалий час вона мало чим
відрізнялася від аналогічних закладів — скільки таких було розкидано по Україні… А сьогодні санаторію «Сосновий бір» є чим похвалитися, і не лише в порівнянні з сільськими санаторіями.

День
Зміна клімату: гра в російську рулетку
Відсутність обов’язкового договору може означати всесвітнє «похмілля», й не на один день
Зростаючий скептицизм і переговори, що зайшли в глухий кут, знайшли своє відображення в заяві про те, що конференція зі зміни клімату в Копенгагені не призведе до укладення багатостороннього глобального договору про збереження клімату. Прикро? Звісно. Але завжди вважалося, що саміт у Копенгагені зі зміни клімату є проміжним етапом. Найважливіше, що потрібно розглядати — це куди ми вирушимо з цієї точки.
Делікатна послуга
В Україні зростає кількість жінок, які хочуть стати сурогатними матерями
В інтернеті можна знайти море оголошень про сурогатне материнство. Левова доля з них — пропозиція від жінок, які готові за винагороду виносити й народити генетично чужих дітей. Деякі жінки самостійно відповідають на дзвінки, іншим — допомагають посередники-чоловіки. Але спеціалісти репродуктивних клінік відзначають, що через кризу попит на сурогатне материнство зменшився. Однак кількість жінок, які готові народити дитину для бездітних пар, — зросла.
За словами віце-президента Асоціації репродуктивної медицини України Валерія Зукіна, в 2007 році послугами сурогатного материнства скористалися близько 90 пар, а цього ріку їх було 60. Але офіційної статистики стосовно сурогатного материнства не існує.
 

 

Газета по-українськи
 

«Родовід банк» доведуть до банкрутства після виборів
15 грудня має завершитися мораторій на видачу вкладів у ”Родовід банку”. Однак його тимчасовий адміністратор має намір подовжити це обмеження ще на кілька місяців.
Зараз фінустанова повертає депозити клієнтам ”Укрпромбанку”. На руки вже видали 0,5 млрд грн. Загальна сума боргу — 6,5 млрд. Багато кого загітували залишити гроші на новий термін.

”Суд в Україні сприймається як каральна інстанція”

Найбільше утисків люди зазнають із боку правоохоронців
Європейську конвенцію з прав людини Україна ратифікувала 1997-го. Відтоді в Європейський суд звернулися понад 20 тис. українців. За кількістю звернень на душу населення наша держава посідає перше місце серед країн — членів Ради Європи.
Тимощук забив перший гол за ”Баварію”
Півзахисник збірної України Анатолій Тимощук, 30 років, забив свій перший гол за мюнхенську ”Баварію”. У вівторок лучанин відзначився у виїзному поєдинку проти італійського ”Ювентуса”. Гол українця, щоправда, на підсумок матчу не впливав — він був на останній хвилині. Доти баварці, які для виходу до 1/8 фіналу потребували тільки перемоги, вигравали — 3:1. М’яч Анатолія встановив остаточний рахунок — 4:1. ”Баварія” продовжить боротьбу в плей-офф Ліги чемпіонів, а ”Юве” — Ліги Європи.
Ведмідь Ося помер від запалення легень
У Київському зоопарку помер уссурійський ведмідь Ося. 20-річна тварина три роки хворіла на хронічне запалення легень.
Ося занедужав, бо його утримували в поганих умовах, переконаний Сергій Григор’єв, 44 роки. До жовтня 2009-го він працював у зоопарку. Григор’єва звільнили. Каже, через те, що розповідав про умови, в яких утримують звірів столичного зоопарку.

 

Читайте также по теме