ГолосUA
19:54 18/11/2009

Огляд преси на 19 листопада

Україна молода

Кількість українців невпинно зменшується, однак темпи нашого «вимирання» трохи вповільнилися. Згідно з даними Держкомстату, за вересень нас стало менше на 4,8 тисячі осіб, за останніми підрахунками, українців нині — 46 мільйонів 11 тисяч. Для порівняння: за серпень населення скоротилося на 6,1 тисячі осіб, а за липень — майже на 7 тисяч. Така тенденція спостерігається на тлі збільшення природного приросту населення. Він усе ще від’ємний, проте кожен місяць зростає більш ніж на тисячу людей. За підрахунками демографів, ця хвиля триватиме кілька десятків років і приблизно 2039–го почнеться спад.

Новий генплан Києва ощасливить більшість містян житлом, а пішоходам дасть зелену вулицю. Поки економічна криза по всій Україні загальмувала будівництво житла, доріг, соціальних об’єктів, у Києві тішаться думкою, яким буде Київ у 2025 році. Відтак у столиці два дні тривала конференція «Концептуальні засади генерального плану розвитку Києва». На ній зарубіжні експерти, які розробляли генеральні плани для німецьких і французьких міст, поділилися досвідом зі столичними зодчими. /> Так, до 2025 року розробники нового Генплану обіцяють вирішити «квартирне питання». Зокрема, в найближчі 15 років у столиці та на її околицях планується побудувати майже 100 мільйонів квадратних метрів житла (для порівняння, житловий фонд міста на сьогодні становить майже 60 млн кв. м). Також фахівці говорять про збільшення площі столичних доріг у чотири рази.

Більше половини українських соків — підробка. Фахівці держкомітету перевірили більш як 116 тисяч літрів сокової продукції, з яких майже 57 відсотків забракували і зняли з виробництва. Виявилося, що лише 25 відсотків товарів відповідали державним стандартам. «Незважаючи на те, що в Україні соки і соковмісна продукція повинні пройти обов’язкову сертифікацію, цієї вимоги дотримуються не всі виробники. На кількох підприємствах Держспоживстандартом зафіксовано незадовільний стан устаткування, а на одному і зовсім виявлено фальсифікат», — відзначив перший заступник голови Держспоживстандарту Юрій Ширко.

Газета “Новая”

У Києві з борги почали відключати від світла цілі вулиці. Для того, щоб дізнатися, чим українська столиця відрізняється від інших цивілізованих столиць, варто пройтися ними вночі. Світла на наших вулицях удвічі менше, ніж у тій же “сусідці” Москві. У жовтні до call-центру поступило 387 дзвінків зі скаргами на погане освітлення будинків, з них 77 — на темні вулиці. На перших місцях, як не дивно, центральні Шевченківський, Подільський раайони, трохи потупається їм Святошинський.

Сільські вісті

Правоохоронні органи США та України викрили канал незаконної міграції українців до Сполучених Штатів за участю співробітників американського посольства. Організатором схеми виступив громадянин України, що проживав у Тернополі. Він «підбирав людей, які хотіли отримати візи, придумував їм легенди (для посольства) за допомогою працівників однієї з туристичних фірм». За словами міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, співучасниками у справі проходять співробітники турфірми, а також деякі представники посольства США. У результаті спільної операції українського УБОЗу, ФБР та працівників Держдепартаменту США було виявлено до 20 випадків незаконної видачі віз.

Адронний колайдер уже цього тижня може відновити роботу після серйозної аварії. Тиждень тому потік протонів вперше було пропущено по половині 27-кілометрового кільця прискорювача.

Газета по-українськи

Василь Противсіх найбільше допоможе Януковичу.
Нове прізвище Василь Гуменюк отримав напередодні передвиборної кампанії, цей житель Івано-Франківська легко розпрощався із заставою в 2,5 млн грн, хоча шанси перемогти надзвичайно низькі. Про джерела надходження грошей Противсіх не дав зрозумілої відповіді. Людина, яка зібралася в президенти й витрачає такі кошти, не випромінює жодного бажання боротися. Такі деталі дають підстави припускати, що цей персонаж є технічним кандидатом.
Але, можливо, Противсіх і його команда планують розворушити скептичних громадян своєю оригінальністю. Якщо бодай десята частина їх проголосує — от і 3 прохідних відсотки до Верховної Ради.

За вісім хвилин підлітки обікрали вісім магазинів
18-річний Сергій та Микола, 16 років, із міста Миронівка Київської області вночі обкрадали магазини, що були під охороною. Брали з касового апарата гроші, печиво, цигарки, презервативи. Нальоти тривали менше хвилини.

День

У світі енергопасивне будівництво активно впроваджується. Нещодавно американська газета The Wall Street Journal склала перелік з п’яти технологій, які у разі успіху зможуть радикальним чином змінити енергетичну картину світу. У свою чергу, європейська спільнота будівельників приймає суворі «зелені» енергетичні й водні стандарти Green Building. За підрахункам світових експертів, при успішній комплексній інтеграції цієї ідеї, «зелені» будівлі скоротять споживання енергоресурсів до 70%. Та, на жаль, поки «зелених» будівельних ноу-хау у світі замало. У тому числі й в Україні.

В громадській думці України достатньо утвердилася думка, що на рубежі ХХ і ХХІ століть наша освіта потребує суттєвих змін. Якщо дуже коротко говорити про причини, що спонукають до змін, то слід назвати, по-перше, виникнення й утвердження Української держави з її відмінними від попереднього періоду економічними, соціальними і політичними відносинами, системою цінностей, духовним життям і, по-друге, нові тенденції в розвитку світової цивілізації, як, наприклад, глобалізація, перехід до якісно нових технологій, що все разом висуває нові вимоги до життя і діяльності людини, а, значить, обумовлює необхідність суттєвої модернізації освітніх установ і освітньої діяльності, що покликана готувати конкурентноспроможну в сучасних умовах людину. Але при цьому, на жаль, достатню готовність до змін не демонструє ні широка громадськість, ні значна частина освітньої спільноти.

 

Читайте также по теме