ГолосUA
19:59 20/01/2010

Огляд преси на 21 січня

“Україна молода”

Шкіру невибраного ведмедя ділять наразі Віктор Янукович та Юлія Тимошенко. Їхні основні зусилля зараз спрямовані на те, аби в другому турі заручитися підтримкою виборців, які в першому раунді віддали голоси за інших кандидатів. Насамперед ідеться про Сергія Тігіпка. Ті 13% голосів, які набрав голова партії «Сильна Україна», — це перевага, яка вже сама по собі дозволяє покрити відрив Тимошенко від Януковича за підсумками «півфіналу». Але зрозуміло, що геть усі ці голоси в будь–якому разі не відійдуть якомусь одному «фіналістові». Електоральні настрої суспільства — значно складніша річ, над цим нині й міркують соціологи.

На Черкащині проходить третій фестиваль льодових скульптур на гоголівську тематику. У ці дні на вулицях Черкас можна зустріти Миколу Гоголя, який роз’їжджає в кареті, та коваля Вакулу, який ганяється за Чортом. Такі театралізовані дійства відбуваються у місті з нагоди третього фестивалю льодових скульптур «КриЖталь–2010», організованому мерією та міською «Дирекцією парків». Цьогоріч він присвячений творчості Миколи Гоголя, котрого черкащани вважають своїм сусідом, оскільки той народився в сусідній Полтавщині. Три дні поспіль вісім скульпторів «ліплять» із льоду героїв «Вечорів на хуторі поблизу Диканьки», «Сорочинського ярмарку», «Ревізора» та «Вія».

“Газета по-українськи”

Самотніх киян немає за що ховати. П’ять київських інтернатів для людей похилого віку та соціально незахищених із початку 2010 року не мають грошей на похорони померлих. Комунальне підприємство ”Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування”, яке має ховати небіжчиків, відмовляється працювати в борг. А мерія грошей не виділяє. /> У столичних інтернатах регулярно мешкають понад 3 тис. 500 самотніх літніх киян. Щороку в них помирають близько 300 осіб. Вартість поховання однієї людини для міського бюджету становить 2 тис. 760 грн.

Перевага Віктора Януковича на виборах може бути ілюзією. У понеділок офіційно оголосили про те, що лідер опозиції Віктор Янукович, який був головним лиходієм помаранчевої революції 2004 року, отримав значну перевагу в першому турі президентських виборів в Україні над своєю основною суперницею, героїнею помаранчевої революції прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Але його перевага після недільного голосування може виявитись ілюзорною, коли ці двоє зійдуться у фінальному турі виборів 7 лютого. Аналітики зазначають, що попередня перевага Януковича в 10% голосів (35% на недільному голосуванні проти 25% Тимошенко) вводить в оману, оскільки Тимошенко, скоріш за все, забере більшість голосів інших 16 кандидатів, які вибули з перегонів.
Експерти також кажуть, що політичні таланти та гострі інстинкти Тимошенко дають їй перевагу в другому турі.

“Киевские ведомости”

Голова Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан попередив про можливість другої хвилі глобального економічного спаду. “Ми маємо бути дуже обережними, оскільки поточне відновлення залишається вкрай нестійким”, — зауважив він.
Головну проблему урядів і центробанків він, як і раніше, бачить у пошуках адекватного виходу з режиму надзвичайної підтримки фінансово-економічної системи. “Якщо ми припинимо ці заходи дуже рано, виникне загроза повторної рецесії”, — попередив голова МВФ.

Криза в Україні викликала чергову хвилю напливу гастарбайтеров до Польщі. За даними польського міністерства праці лише у першому півріччі 2009 року з 124 тисяч запрошень на тимчасову роботу в Польщі 119 тисяч отримали українці. Як і інші сусіди зі сходу, українці можуть користуватися в Польщі пільгами в разі сезонної роботи. Якщо працюють шість місяців — не потребують формального дозволу. Але іноземця на роботу повинен запросити польський працедавець — підприємець або фермер. Після підрахунку торішніх запрошень можна констатувати, що кількість сезонних працівників в 2009 році подвоїлася (у 2008 їх було 160 тисяч, з яких 143 тисячі — українці). Серед працівників українці займають перше місце. За ними йдуть громадяни Білорусі, Молдови, Грузії і Росії. Більш всього українці працюють в Польщі в сільському господарстві.

 

Читайте также по теме