ГолосUA
18:52 29/09/2009

Огляд преси на 30 вересня

Приватизація Одеського припортового заводу — головна тема на шпальтах українських газет у середу. Преса, висуваючи різні версії, намагається з’ясувати істинні причини продажу-непродажу флагмана хімічної промисловості України й окреслити наслідки цієї угоди.

«Україна молода» у матеріалі «Змова за стінкою» пише про те, що приватизація Одеського припортового заводу не відбулася через суперечки між бізнесменами-покупцями і чиновниками з Кабінету міністрів і Фонду держмайна. Причин скасування результатів аукціону, як пише видання, може бути дві — або Одеський припортовий завод готували для «Газпрому» (викупила ж його фірма «Нортіма», контрольована І. Коломойським), або високопосадовці не домовилися з бізнесменами про «відкат». Втім існує третя, хоч й малоймовірна, версія — прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, «заваривши цю кашу», пізніше передумала віддавати підприємство у приватні руки, але відмовитися від своєї ідеї не могла. Ось і придумала хитрий хід — «знайшла у поведінці покупців елементи змови».

Газета «День», продовжуючи цю тему, у статті під назвою «Одеський припортовий не дістався нікому» звертає увагу на те, що приватизація цього підприємства за скандальністю може позмагатися з продажем «Криворіжсталі». Автор матеріалу нагадав всю хронологію продажу хімічного гіганта. Передумови приватизації, суперечки політичних кіл навколо її проведення і гучні заяви після доповнені детальним цифрама і цитатами перших осіб країни, які звертають провину за невтілення у життя ініціативи уряду один на одного. Також свою оцінку ситуації дають політологи та економічні експерти, які вбачають у продажу важливих стратегічних об’єктів профанацію ідеї прозорої приватизації.

На першій шпальті «Киевских ведомостей» можна прочитати, що Одеський припортовий завод є дзеркалом української олігархії. Стаття «Тимошенко сказала «нет» несостоявшейся «прихватизации» розповідає про те, що успішна приватизація підприємства таки відбулася б, якби не чергові президентські вибори, коли сприйняття реальності у політиків затуманюється. Президент, який ще влітку був не проти приватизації, оскільки продаж Одеського припортового заводу обговорений в меморандумі з МФВ, раптом відмовився від своїх слів, адже у такий спосіб, як пише видання, він намагається зірвати виконання бюджету, що конче необхідно Ю. Тимошенко. Натомість голова уряду намагалася продемонструвати, що на відмінну від В. Януковича, під керівництвом якого була проведена приватизація «Криворіжсталі», вона здатна зробити цей процес максимально прозорим.  

А.Йовик 

Читайте также по теме