ГолосUA
18:55 31/05/2010

Огляд преси за 1 червня

«Україна Молода»

Удар нижче пояса

Українські лікарі подають приголомшливу статистику: понад 75% заміжніх жінок в Україні страждають від різних гінекологічних захворювань, із них 13% мають рак матки і піхви. Фахівці констатують: кількість людей, які страждають від онкогінекологічних патологій, постійно збільшується.

Щодня 6 жінок помирають від раку шийки матки, а щороку на 100 тисяч жінок виявляється 10—12 нових випадків цього захворювання. Донедавна до групи ризику входили переважно жінки середнього віку, сьогодні ж до лікарів усе частіше звертається молодь. Чому так відбувається і що з цим робити?

До Росії, в обійми

Минулої п’ятниці у Москві відбулася робоча зустріч міністра палива та енергетики Юрія Бойка з очільником «Газпрому» Олексієм Міллером. Українська делегація про результати перемовин традиційно промовчала, і громадськість вкотре довідалася про хід зустрічі з російських джерел. «Першим кроком може стати створення спільного підприємства двох компаній на паритетних засадах — 50 на 50. Зараз необхідно визначитися з переліком активів, які б могли бути внесені в спільне підприємство кожною зі сторін», — заявив пан Міллер. Тож опозиція та експерти вважають: попри офіційні заперечення українських посадових осіб, сторони домовилися про об’єднання двох компаній. Найприкріше у цій ситуації те, що «Газпром» є значно більшим за активами, ніж «Нафтогаз», — і українська частка при злитті 50х50 може становити близько шести відсотків. Іншими словами, Росія повністю контролюватиме наш нафтогазовий комплекс.

Представник екс-Президента Віктора Ющенка з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський стверджує: спільне підприємство, про яке говорив Міллер, просто так не утворюють. «Як правило, компанії створюють спільну юридичну особу — СП із метою виконання конкретних функцій, які складно здійснювати автономно», — пояснив Соколовський. І навів приклад із 2008 року, коли планувалося постачати до України туркменський газ. «Така форма СП не суперечила законодавству обох країн, не передбачала /> об’єднання компаній і активів, не загрожувала втратою ГТС Україною», — стверджує експерт. Натомість тепер російська сторона заявляє про іншу форму СП — з передачею активів і з кінцевою метою об’єднання компаній і активів. Тож якщо СП таки утворять, можна прогнозувати, що Росії фактично передадуть українську газотранспортну систему та інші енергетичні активи — обійшовши таким чином законодавство, яке забороняє відчуження ГТС.

«Сільські вісті»

Грядуть економічні реформи?

Не треба бути провидцем, щоб спрогнозувати: сейсмонапруженість парламенту нинішнього тижня надзвичайно висока. Його не може не струснути у день виступу В.Януковича та ще й із концепцією економічних реформ. І сама присутність (орієнтовно на четверговому засіданні) Президента, і пропонована ним реформаторська програма за політичною шкалою потягнуть на доволі відчутний землетрус і не тільки в масштабах сесійної зали. До яких заходів протидії вдасться цього разу опозиція, сказати важко. Але те, що вона не збирається нагороджувати виступ В.Януковича вдячними оваціями, очевидно, вже сьогодні, бо у неї своє бачення як реформаторського шляху, так і векторів докладання сил при цьому. Треба ще уточнити: скільки маємо легальних опозицій у Верховній Раді — стільки й бачень.

«Газета по-українські»

Харків’яни сідають під ковші екскаваторів

Другий тиждень активісти харківської екологічної групи ”Печеніги” із жителями міста не пускають до центрального парку лісорубів. Місцева влада вирішила прокласти крізь парк 4-смугову дорогу, яка має поєднати дві центральні магістралі — Новгородську і Сумську.

 

Читайте также по теме