ГолосUA
20:03 30/11/2009

Огляд преси за 1 грудня

1 грудня українські газети трохи відійдуть від теми політичної і звернуть увагу на тему соціальну, адже 1 грудня у всьому світі — День солідарності з ВІЛ-інфікованими.

“Україна молода” пише про СНІД, як “Хворобу безвідповідальності”. Автор зазначає, що сьогодні лікарі звертають увагу на те, скільки грошей портрібно на діагностичне обладнання, медикаменти, дискутують стосовно підходів лікування хворих. Але існує категорія людей, які не сприймають “голу” правду та нудні статистичні дослідження. Тому до цієї катогорії треба знайти свій підхід, щоб уберегти їх від можливого інфікування. Наприклад, запросити на спеціально відзнятий фільм. І як переконує автор “України молодої”, перконавшись на власному досвіді, така пропаганда діє.

Газета “Новая” пише, що в Україні за даними Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту 150 тисяч ВІЛ-інфікованих. 15% з них — діти. Проте автор, назвавши свій матеріал «Я ждал смерти. Но уже 10 лет живу с ВИЧ», радить таким людям не засмучуватися. Газети розповідає історії ВІЛ-інфікованих українців, які психологічно перемогли себе, дізнавшись про хворобу, і радить здоровим людям берегти себе.

При цьому майстри пера не забули про парламентарів та проїхні насущі проблеми. Цього пленарного тижня Верховна Рада долатиме вето Президента на закон про підвищення акцизів на тютюнові вироби, на “грипозний” мільярд і регламент парламенту.  

“Україна молода” не оминула проблеми підвищення акцизів на тютюнові вироби, що останнім часом доволі часто тиражується у ЗМІ. У матеріалі “А контрабандний дим — приємний і солодкий!” розповідається про протирічя Президента і Прем’єр-міністра з приводу цього питання. Зокрема про те, що уряд намагається “перетисти” позицію глави держави і запровадити антиринкове зростання цін — подолати вето Президента на заборону підвищувати акцизи на тютюнові вироби. На думку експертів, це крок має одну мету — отримати додаткові кошти напередодні виборів.

“Газета по-українськи” голосно заявляє, що “Тимошенко виправляє помилки “регіоналів”. За словами автора статті, ініційований Партією регіонів закон про підвищення соціальних стандартів зробить бідних людей ще біднішими, а багатих — ще багатшими. Згідно з прийнятим законом, пересічним 6 млн. українців до мінімальної пенсії додається всього 60 коп. Глава Пенсійного фонду Олексій Зарудний, у свою чергу, розповів, що ще майже для 6 млн. пенсіонерів по цьому закону пенсія фактично зменшилася на 28 грн.. оскільки втрачається раніше встановлена надбавка.

Проблема піратського полону хвилює українців вже не один рік. Вчора у Міністерстві закордонних справ України заявили, що переговори стосовно визволення з піратського полону українського епіпажу судна “Аріана” тривають, але при цьому інформації бракує. Натомість головний редактор “Морського бюлетня” Михайло Войтенко розповів “Новой” про ситуацію на судні “Аріана”. Він спростував інформацію, про те, що на судні знаходиться 12-річна дівчинка, яку гвалтують пірати. “Наскільки мені відомо, дітей на судні немає. Тим більше, дружині старшого механіка, яка ніби-то є матір’ю дівчинки, — всього 26 років. Вона що, родила її в 14 років? Чутки про згвалтування не підтверджуються. Так, пірати вживають наркотики і можуть поводити себе неадекватно, але при цьому ніхто із заручниць ніколи не скаржився. А у полон піратів жінки потрапляють часто”.  

 

Читайте также по теме