ГолосUA
19:59 09/11/2009

Огляд преси за 10 листопада

Тема епідемії грипу та ГРВІ в Україні вже, напевно, традиційно висвітлюється українськими ЗМІ з усіх боків: матеріали про кількість хворих, незаконні ліки та аптеки, гуманітарну допомогу та введення надзвичайного стану в країні можна знайти на сторінках чи не кожної газети. Крім того, журналісти вирішили акцентувати увагу на річниці Жовтневої революції та 20-річчі падіння Берлінської стіни, на перспективах розвитку україно-білоруських відносин у контексті нещодавнього візиту Олександра Лукашенка.

«Україна молода»

Зі статті «Аптечний порожняк» можна дізнатися, що Рейди по аптеках, які сьогодні проводять податківці й співробітники Держінспекції з контролю за якістю ліків, засвідчують, що практично в усіх регіонах, де лютує високопатогенний грип,у продажу відсутні основні антивірусні ліки та марля і маски одноразового використання. У багатьох закладах були завищені ціни на дефіцитні медикаменти, за що заклади можуть позбутися ліцензії. Керівники ж областей, де вирує епідемія, попросили, аби влада на карала аптеки.

У статті «Розриваємо «грипозні» міфи» можна дізнатися про те, навіщо українцям у розпалі епідемії грипу та застуди лежати на дивані з підсоленим бинтом у носі та від чого залежить ефект медово-гірчичної «диво-суміші», яка не снилася йогам. За якими правилами треба супроводжувати інфекцію, щоб не дати грипозним токсинам можливості осісти в різних органах та спричинити важкі ускладнення? Відповіді на ці та інші запитання дав завідувач відділу фітотерапії, системних методів профілактики та реабілітації НВК ЮСТАС Борис Скачко.

Річницю Жовтневої революції відзначає дедалі менше прихильників лівих ідей. Найактивнішим цьогоріч виявився Крим. У Сімферополі участь у демонстрації, присвяченій річниці Жовтневої революції, взяли близько тисячі людей. Представники Комуністичної партії, «Союзу лівих сил» та Блоку Грача крокували центральними вулицями у піонерських краватках, після чого поклали квіти до пам’ятника Леніну й відкритому вже за незалежної України монументу «Постріл у спину» на Радянській площі. Про те, як святкували річницю інші міста України — у статті «Німа «Аврора».

Міносвіти України хоче виявляти активних та здібних студентів ще зі шкільної парти. Освітяни планують дізнатися, наскільки успішно зможе вчитися майбутній абітурієнт у вищому навчальному закладі. Відтак школярі, крім зовнішнього незалежного оцінювання, тепер проходитимуть тести на «загальну навчальну компетентність». Коментує працівник Центру оцінювання якості освіти.

Газета «Новая»

Тема грипу ось уже другий тиждень не сходить з уст народу, екранів телевізорів та сторінок газет. Вона всюди: в автобусах, магазинах, офісах, а головне — в головах. Лікарі свідчать, що під її впливом нерідко люди вишукують у себе симптоми, котрих насправді немає. Психологи ж стверджують, що позитивно налаштована людина не захворіє. Журналісти газети радять найпростіші вправи, котрі зарядять оптимізмом та допоможуть подолати не лише психологічні, а й фізіологічні проблеми.

Колишнє військове поселення Гвардійське, нині Чорноморське Комінтернівського району Одеської області найближчим часом може потрапити під воду. І причиною цьому є зсуви грунту, через які крайні будинки селища впритул «під’їхали» до моря. Сильний шторм — і все селище завалиться. Ситуацію вирішити ще можна, якщо почати береговідновлюючі роботи. Про те, що заважає місцевій владі це зробити, довідалося видання.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала дав інтерв’ю, в якому спрогнозував імовірну політичну ситуацію після виборів та розповів, скільки насправді коштує голос одного виборця.

«Газета по-українськи»

35 тисячам вкладникам «Надра банку» повернули їхні депозити. Кошти отримали пенсіонери та особи, чиї вклади не перевищували 10 тис. грн. Також повертають по 20% за вкладами до 500 тис. грн. Такі виплати робитимуть кожних чотири місяці, пояснює керівник прес-служби «Надра банку» Ольга Півень у статті « Вкладники «Надра банку» можуть утратити свої гроші».

Вітчизняна металургія — одна з найуразливіших сфер економіки. Тому по ній криза вдарила більш за все. Нічого дивного: це виробництво орієнтоване на експорт. Оскільки криза торкнулася й інших країн, Україна втратила основні ринки збуту. У таких умовах ми реально могли втратити металургію. Журналісти знають, чому цього не сталося та до яких дій вдався український уряд.

9 листопада завершився термін подачі документів на реєстрацію кандидатів у президенти України. Кожен із них обов’язково подавав декларації про особисті та сімейні доходи за минулий рік. Так найбільшу суму заявив банкір 49-річний Сергій Тігіпко. За 2008 рік він заробив 20 млн 261 тис. 901 грн. Тігіпкова дружина Наталія заробила на 9 млн більше. Скільки ж заробили інші кандидати у президенти? Відповіді на сторінках газети.

«Сільські вісті»

Незважаючи на острах перед грипом, парламент увесь минулий тиждень відпрацював-таки у пленарному режимі. Поодинокі депутати були на засіданнях у захисних пов’язках, а ось говорили про епідемію охоче, багато і практично всі — хто з трибуни, хто в кулуарах…

Виробник фармацевтичних препаратів ВАТ «Лубнифарм» відновив виробництво оксолінової мазі — ефективного профілактичного засобу в боротьбі з вірусною інфекцією. Минулого тижня підприємство виготовило першу партію — 60 тисяч тюбиків мазі для потреб Полтавщини. Донедавна, аби налагодити припинене 7 років тому виготовлення мазі, лубенським фармацевтам бракувало основного компоненту — оксоліну…

«День»

Робити щеплення від грипу чи ні — питання, над яким зараз замислюється все більше українців. Однак стримує людей недовіра до препаратів, якими пропонують вакцинуватися у Міністерстві охорони здоров’я України. Як відомо, зараз МОЗ проводить тестування кількох іноземних вакцин проти каліфорнійського грипу, до речі, від однієї з них відмовилися медики Великої Британії. Вже у грудні почнеться масова вакцинація українців від грипу A/H1N1. Як повернути довіру українців до вакцини, що для цього треба робити, окрім державних перевірок аптек, і чи дає щеплення стовідсотковий захист від грипу, розказала лікар-імунолог, завідувач Київської міської дитячої консультаційної лікарні Світлана Якимович.

Перед німецьким посольством у Києві з’явився незвичайний експонат — оригінальний фрагмент Берлінської стіни. Його відкрив посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гаймзет з нагоди святкування 20-річчя падіння Берлінської стіни, котрий і розповів, у чому унікальність цього свята.

 

Читайте также по теме