ГолосUA
19:54 11/11/2010

Огляд преси за 12 листопада

 

face="Times New Roman, serif">
size="3">На сьогоднішніх шпальтах газети
face="Times New Roman, serif">
size="3">“Д
face="Times New Roman, serif">
size="3">ень”
face="Times New Roman, serif">
size="3">можна знайти цікаву статтю, де керівник моніторингової місії в Україні Атанасіос Арванітіс
face="Times New Roman, serif">
size="3">розповідає журналістові видання про те, що Податковий кодекс повинен одночасно враховувати вимоги різних гравців і бути справедливим для всіх сторін. Про це можна прочитати в матеріалі “МВФ про тонкощі фіскальної “кухні”. В статі говориться, що експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) не зовсім розуміють логіки уряду в податковій реформі та розцінюють її як досить ризиковану. Беручи до уваги сьогоднішню бюджетну ситуацію в Україні й наявну фіскальну політику, швидкість, із якою пропонується зменшення ставки на прибуток до 16% вже 2011 року, на думку представника МВФ, несе в собі чималі ризики. “Для такого швидкого зменшення уряду, передусім, необхідно знайти механізми, які скоротять видатки, — радить Арванітіс. — Адже три чверті надходжень до українського держбюджету сьогодні йдуть на зарплати й інші соціальні виплати. Уряд витрачає на це майже 50% ВВП, а це половина економіки держави”. Так, щ
face="Times New Roman, serif">
size="3">о ж до питання пільгових преференцій для деяких галузей економіки, то представники МВФ рекомендують Україні добре вивчити досвід багатьох країн, які пішли шляхом надання пільгових податків чи субсидій за рахунок видаткової частини. Подібна практика не мала позитивного результату і до того ж значно погіршувала інвестиційну привабливість країн, які обрали цей шлях, зауважують експерти місії.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Натомість, наголосив Арванітіс, у дискусії з урядом стосовно широко обговорюваної проблеми спрощеної системи оподаткування МВФ радив Україні залишити “спрощенку” для дуже малих підприємств, дохід яких складає до 500 тисяч гривень на рік. Підприємства ж, дохід яких перевищує цю суму і досягає позначки три мільйони гривень, на їхню думку, слід перевести на загальну систему оподаткування і впровадити для них 16% податок на прибуток.

/>  

face="Times New Roman, serif">
size="3">Про
face="Times New Roman, serif">
size="3">
face="Times New Roman, serif">
size="3">Про Друге життя Волинського орнаменту”
face="Times New Roman, serif">
size="3">розповідають журналісти тієї ж газети
face="Times New Roman, serif">
size="3">“День”
face="Times New Roman, serif">
size="3">. Виявляється, у підземній галереї Острозької академії триває виставка робіт майстрів Самчиківського розпису. Автор статті розповідає про походження орнаменту й про сьогоднішнє його відтворення. Так, Самчиківський орнамент — поки не надто відомий українцям. Більш пізнаваним є Петриківський розпис, «родом» з Центральної України, який був поширеним упродовж всього періоду існування УРСР. Проте і орнаментом, і колористикою він відрізняється від етнічних мотивів у розписі Великої Волині (територія сучасних Волинської, Рівненської, західної частини Житомирської, півночі Хмельницької, Тернопільської та Львівської областей).


 

Автор статі “Паспорт для дельфіна” в газеті “Україна молода” пише про те, що екологи просять Президента Віктора Януковича надати статус громадян України унікальним мешканцям морів. Нещодавно відомий еколог Володимир Борейко звернувся до Президента України з відкритим листом, у якому запропонував надати дельфінам… статусу українських громадян. Мовляв, ці тварини занесені до Червоної книги України, але їхня чисельність і далi скорочується. І на сьогодні становить лише кiлька тисяч особин. На думку Володимира Борейка, статус громадян України дозволить дельфінам ефективніше боротися за свої права. Вони (точніше їхні опікуни) зможуть подавати позови до судів та добиватися людського до себе ставлення. А саме — заборони дельфінаріїв, вилову з комерційною метою тощо.

«Результати останніх досліджень учених, які вивчають дельфінів, показали, що цих морських ссавців можуть вважати найрозумнішими істотами на Землі після людини, — пояснює Борейко в листі свою неймовірну пропозицію. — Розмір мозку дельфінів співвідносно до розмірів тіла значно більший, ніж у наших найближчих «родичів» — шимпанзе, — а їхня поведінка вказує на високий ступінь розумового розвитку. Зграї дельфінів мають складну соціальну структуру і складаються з індивідуумів, які співпрацюють один з одним задля вирішення складних проблем, добування їжі тощо. Дельфіни пізнають себе у дзеркалі й можуть навчитися елементарній мові символів. Мозок дельфінів має більшу кількість звивин, аналогічних звивинам людського мозку, що свідчить про наявність інтелекту. Все це дозволяє розглядати їх як «нелюдські» особини».


 

Великий розпродаж” — під такою назвою газета “Сільські вісті” сьогодні пише статтю про законодавство України про список приватизації. Йдеться про стратегічні підприємства, які держава вирішила залишити під своїм контролем. Ясна річ, щоб мати вплив на їхню діяльність.

Майже десятиріччя ніхто до цього переліку не торкався. Хіба що кілька років тому до нього додали нашу газотранспортну систему. Звичну ситуацію порушило Міністерство економіки — виступило з ініціативою суттєво скоротити існуючий перелік, підготувавши відповідний законопроект.

Отож, мабуть (і це не велика біда), якийсь щасливчик невдовзі зможе приватизувати столичний готель «Спорт». Але важко погодитися з тим, що держава, яка, зі слів Президента, замахнулася на проведення зимової Олімпіади в наступному десятилітті, має продати навчально-тренувальну базу з ковзанярського спорту «Льодовий стадіон». Перестав цікавити, принаймні Міністерство економіки, Національний виставковий центр (колишня ВДНГ). Та й це можна було б пережити, якби не інші — дуже вже ласі — об’єкти. Зокрема, завод «Арсенал», науково- виробниче підприємство «Об’єднання «Комунар», «Київприлад». «З молотка» (чи просто у свої руки) збираються продати метрополітени, теплоелектроцентралі, об’єднання «Ровенькиантрацит» і «Свердловантрацит», «Харківський електромеханічний завод»…

Читайте также по теме