ГолосUA
18:55 11/08/2010

Огляд преси за 12 серпня

«Сільські вісті»

Диктатура фіскальних органів?

В країні розпочалася дискусія з приводу проекту Податкового кодексу України, який опубліковано в «Урядовому кур’єрі» 3 серпня 2010 року. Цей документ надзвичайно важливий, бо торкається інтересів усіх громадян України. Він фактично визначить обличчя економіки нашої країни, може стати або її рушієм, або ж гальмом. А тому обов’язок громадян — висловити свої пропозиції та зауваження з приводу проекту. Отож «Сільські вісті» починають друкувати матеріали експертів, громадських діячів, представників бізнесу та всіх небайдужих громадян.

Не робота, а мука…

Цьогоріч на Чернігівщині ранніх зернових збирають менше 20 центнерів з гектара. Несприятливі кліматичні умови взимку, бездощів’я і спека влітку суттєво зменшили врожай на півдні області, де традиційно виробляється найбільше зерна. Скажімо, у Варвинському районі ось уже три місяці не впало жодної краплини дощу. Тож у деяких господарствах тут очікують отримати не більше 30 відсотків від кількості торішнього врожаю. У північних районах області врожайність подекуди не перевищує 10 центнерів. З іншого боку, відсутність вологи позитивно позначилася на вмісті клейковини у збіжжі. Якщо зазвичай співвідношення фуражного і продовольчого зерна становило 70 на 30 відсотків, то цього року усе навпаки – 25 на 75. У зв’язку з цим, як запевняють у обласному управлінні агропромислового розвитку, ціни на зерно порівняно з минулим роком зросли вдвічі. Таким чином недобір зерна селяни компенсують його високою вартістю. До того ж, за інформацією прес-служби цього управління, за шість місяців 2010-го року аграрії Чернігівщини закупили сільськогосподарської техніки майже у чотири рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. Отож в області чиновниками створюється видимість безпроблемних жнив. Та сільгоспвиробники не поділяють цього оптимізму.

«Україна молода» />  

А ми ще «Таміфлю» не з’їли…

Світова організація здоров’я офіційно заявила про кінець пандемії вірусу H1N1 — «свинячого грипу. Минулої зими страшнішого жаху, ніж «свинячий грип», годі було й придумати. Щоденні звіти про загибель людей — наче повідомлення з фронтів, марлеві пов’язки навіть у Верховній Раді, масовий психоз, штурм аптек i брак ліків зробили «свинячий грип» темою «номер один». Літак зі стратегічним «Таміфлю» зi Швейцарiї зустрічала в Борисполі особисто Прем’єр-міністр, «затарилися» цим препаратом на кілька років уперед, ще й у скандал із відмиванням коштів на закупівлях устигли вляпатися). Уже тодi тверезi голови казали, що панiка навколо нового штаму грипу роздута штучно, якоїсь особливої смертельної загрози вiн не становить. Всесвiтня організація охорони здоров’я підсунула «свиню» — офіційно заявила про кінець пандемії вірусу H1N1, повідомляє Рейтер.

«Газета по українськи»

Верховний суд можуть виселити

Верховному суду можуть знайти інше приміщення. Зараз його судді працюють у Кловському палаці ХVІІІ ст. на вул. Пилипа Орлика. Їхнє місце можуть посісти судді Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, який планують створити в результаті судової реформи. “Суддям Верховного суду пора припинити боротися за владу, — каже заступник глави Адміністрації президента 36-річний Андрій Портнов, додаючи, що кількість суддів має зменшитися з 79 до 20. — Змиритися з тим, що сталося, і, скориставшись можливістю перейти на роботу в будь-який суд, у який вони захочуть. Перейти, зберігши за собою всі гарантії: і соціальні, і матеріальні, які мали до того. Судді можуть продовжити роботу і в цьому суді. Тоді Верховний суд буде скорочуватися еволюційним шляхом, скільки б це не тривало — 10, 20 років”.  

«День»

Найскандальніша вступна кампанія — на фініші

Незалежні експерти з’ясовують, наскільки вона була чесною та прозорою. Для абітурієнтів нарешті настав вирішальний час, коли вони дізнаються, чи вступили до обраного ВНЗ. Адже днями добігла кінця вступна кампанія, й вищі навчальні заклади оприлюднюють списки зарахованих студентів. Нагадаємо, що цього року за право стати студентом боролися понад 570 тисяч осіб. Наскільки це зарахування було чесним та прозорим — зараз аналізують громадські організації, які стежили за перебігом вступної кампанії, Міністерство освіти та науки та інші відповідальні установи.

 

Читайте также по теме