ГолосUA
19:56 11/11/2009

Огляд преси за 12 жовтня

Не встигла Україна впоратись з однією проблемою, як інша вже почала наступати на п’яти. Отримає чи не отримає черговий траш країна від МВФ?

Так, вітчизняне видання «Сільські вісті» у статі «Дірка від рятівного круга» пише, що упродовж минулого тижня Україна економічними, політичними та медичними методами боролася з грипом, відчайдушно хапалася за останні шанси одержати четвертий транш МВФ, а також із боєм входила в опалювальний сезон. Четвертий транш МВФ в обсязі 3,8 млрд. доларів США потрібен Україні, наче рятівний круг для потопаючого. Бо під кінець року в умовах дефіциту бюджету та спаду виробництва слід якось зводити кінці з кінцями, забезпечувати виконання усіх соціальних програм, серед яких розрахунки з бюджетниками, пенсіонерами, виконання угоди постачання російського газу та інших зовнішньоекономічних зобов’язань.

Видання «Газета по — українськи» вирішило продовжити тему грипу й пише, що «Карантин в Україні може бути продовжений». Міністерство охорони здоров’я України допускає подовження карантину у зв’язку з епідемією грипу в Україні в областях, де він був введений. Подробиці читайте на сторінках видання.

Під час епідемії нового грипу будь-який пчих або покашлювання загострює в людини відчуття тривоги, змушуючи чоловіків та жінок вбачати в різних ситуаціях значно більшу небезпеку, ніж є насправді. Тому у зв’язку грипом у суспільстві наростає загальний психоз, пише видання «Україна Молода» у статті «Дядечко страх».

«Газета по — українськи» пише про те, що «Путін погрожує скороченням подачі газу у разі несанкціонованого відбору». Проблема в тому, що в Україні йде передвиборна президентська боротьба. Росія готова знов почати скорочення подачі газу до України у разі повторного, аналогічного торішньому, несанкціонованого відбору. Таку заяву зробив сьогодні прем’єр-міністр РФ Володимир Путін на прес-конференції за підсумками переговорів з федеральним канцлером Австрії Вернером Файманом.

Влада столиці переможно рапортує про високий ступінь готовності зустріти зиму. Оптимізм, звичайно, хороша риса. Але чи все добре і чи всього вистачає, аби дати гідну відсіч морозам, снігу, ожеледі? До речі, проти ожеледі чиновники обіцяють виходити на дороги не з голими руками, а з хлоридом натрію. Однак, як з’ясувала газета «Новая» у статті «Хлоридом натрия —по гололеду и… нашему здоровью» на відміну від звичайного піску, цей хімічний реагент таїть в собі ряд небезпек — для машин, природи і навіть людей. Як пише видання, реагенти для слизьких доріг «з’їдають» взуття та дерева й примушують тролейбуси бити пасажирів током.

Україна переживає надзвичайно складний період. І річ не лише в тім, що на нас обрушилися і економічна криза, і пандемія грипу А/Н1N1. Мабуть, ще ніколи рівень довіри до влади не був таким низьким, а протестні настрої — такими високими. На початку року, на самому піку економічної кризи, соціологічна компанія Research & Branding Group оприлюднила сенсаційні результати одного зі своїх досліджень. Виявилося, що 80% (!) опитаних українців згодні з тим, що Україні необхідна «сильна рука». Яка — читайте у газеті «День» у статті «Близько 80% хочуть «сильну руку», твердять соціологи, але — не диктатуру і не «фюрера».

Столичним питання перейнялась «Газета по-киевски». «Мэрию ждет большая чистка» пише видання. У КМДА скоротять 12% співробітників, в районах – до 28%. Скорочення штатів в органах місцевої влади проводиться відповідно до постанов Кабміну, розповіла начальник відділу фінансів місцевих органів влади ГУ фінансів Тамара Лисенко. У КМДА буде скорочено що 12% працюють, це 281 людина. З 1 грудня гранична чисельність співробітників мерії повинна скласти 2020 чоловік. У тому числі склад апарату зменшиться з 346 до 305 чоловік. Такі цифри затверджені і розпорядженням мера №299 від 19 червня 2009 року.

О.Оснач

 

Читайте также по теме