ГолосUA
18:55 11/10/2010

Огляд преси за 12 жовтня

“Україна Молода”

Знання не на продаж!

Всеукраїнська акція протесту студентів проти платних послуг у вишах відбудеться одразу в 13 українських містах. Як повідомляють активісти громадської ініціативи «Студентський захист», учасники протестів вимагають скасувати постанову Кабміну №796, що дозволяє керівництву державних і комунальних вищих навчальних закладів встановлювати додаткову плату за послуги. Згідно з цією постановою, адміністрації ВНЗ можуть стягувати плату за користування бібліотеками, спортзалами, медпунктами та інтернетом. Крім того, студентам доведеться платити за пропущені заняття, перескладання іспитів, проведення концертів тощо. На думку протестувальників, цією постановою уряд знехтував гарантоване Конституцією право на безкоштовну освіту.

“День”

Небезпечне середовище

Верховний Суд України повернув на повторний розгляд до суду першої інстанції кримінальну справу за фактом вибуху побутового газу в Дніпропетровську. В результаті цієї масштабної аварії 13 жовтня 2007 року було зруйновано під’їзд житлового будинку по вулиці Мандриковська, 127, загинуло 23 людини. Винними у вибуху прокуратура вважає трьох керівників компанії ВАТ “Дніпрогаз”, проти яких було порушено кримінальну справу зі звинуваченням у службовій халатності. Проте судовий процес над ними закінчився несподівано. До чергового ювілею Загальної декларації прав людини Верховна Рада України ухвалила закон про амністію, під яку потрапили й… керівники “Дніпрогазу”, оскільки халатність не вважається тяжким злочином. На цій підставі Жовтневий райсуд Дніпропетровська 20 січня 2009 року припинив кримінальну справу, не зважаючи на бурхливий протест потерпілих. З другої спроби це рішення затвердили і в обласному апеляційному суді. Колишнім мешканцям будинку на Мандриковській залишалося сподіватися лише на касацію і, схоже, здоровий глузд запанував. 

Інвестиції… як подвиг

Теоретично Україна може бути однією з провідних країн із залучення іноземних інвестицій — цьому сприяє її величезний внутрішній ринок, порівняно кваліфікована і водночас дешева робоча сила, значний науково-технічний потенціал, великі природні ресурси та наявність інфраструктури (хай не надто розвиненої). Ніхто, зрештою, щодо цього й не сперечається. То в чому ж проблема? Що стримує іноземних інвесторів? На ці та інші запитання бодай частково мав би відповісти Х Міжнародний економічний форум, що відбувся у Трускавці. Тему заходу — “Транскордонне співробітництво. Погляд у майбутнє”, — як пояснили організатори, обрано невипадково: Україна має 19 прикордонних областей, Львівщина межує з ЄС, тому транскордонне співробітництво є одним з пріоритетних напрямів діяльності, який дозволить забезпечити зростання економічного та соціального розвитку регіонів України, малого та середнього бізнесу, регіональних мереж транспорту та комунікацій, охорони навколишнього природного середовища. 

 

Читайте также по теме