ГолосUA
18:55 13/07/2010

Огляд преси за 14 липня

«Україна молода»

Родини, які виховують трьох і більше дітей, з наступного тижня отримуватимуть спеціальні «паспорти». Такі посвідчення дозволять багатодітним батькам, а також самим дітям, сповна скористатися соціальними пільгами, передбаченими законодавством. Досить буде показати посвідчення, щоб отримати 50–відсоткову знижку на плату за користування житлом, комунальними послугами та квартирним телефоном. А дітям віком 6—18 років, які виховуються в таких сім’ях, документ дозволить безкоштовно їздити в громадському транспорті (у тому числі приміському та міжміському), безплатно отримувати ліки за рецептами лікарів, першочергово обслуговуватися в медичних закладах і навіть розраховувати на компенсацію витрат на зубопротезування тощо.

Добровольці під егідою Червоного Хреста повезуть медикаменти у відрізані від світу села. У четвер «Клуб позашляхових пригод» вирушить у чергову рятувальну експедицію на Захід України. Проект під назвою X–territory доставить провізію та медикаменти селам, які опинилися відрізаними від цивілізації внаслідок повені. «Насправді, в Україні дуже багато таких місць, зв’язок з якими порушено й невідомо коли буде налагоджено. Ці люди часто не мають навіть телевізора. Зрозуміло, в разі негоди вони постраждають найбільше. Цього разу експедиція відбудеться під егідою українського Червоного Хреста», — розповів президент клубу Дмитро Ковальов.

“Газета по-українськи”

До кінця липня київська прокуратура обіцяє прибрати з набережної Дніпра всі ресторани й готелі, пришвартовані без дозволу. Так, 8 липня з набережної зник ресторан ”Муракамі”. Він працював на воді. Відвідувачів приймав на борту дебаркадера, пришвартованого до берега. Того ранку з’їхалися міліція, працівники транспортної прокуратури і Генпрокуратури. У міській прокуратурі пояснили, що ресторан конфіскували за наказом Генпрокуратури. Вона розслідує кримінальну справу про незаконне використання набережної.  

У зімбабвійській столиці Гараре відкрили спеціальні пральні, де миють брудні долари США. Їх замочують у мильній воді в звичайних побутових пральках, перуть 45 хвилин. Потім гроші сушать, повертають клієнту. Послуга коштує $3. /> Американський долар — найпопулярніша валюта в цій африканській країні. Жителі перевозять гроші через кордон нелегально, ховають купюри в білизну та взуття. Тому купюри забруднюються, смердять. Дотепер більшість зімбабвійців самі прали та сушили на мотузках долари.

Газета «День»

Уже наступного тижня жителям столиці на Хрещатику почнуть роздавати кодекс киянина, який розробила міська влада. Автор правил, радник голови КМДА Ігор Добруцький запевнив, що за невиконання правил нікого не штрафуватимуть. Як повідомили в Київській міськдержадміністрації, в книжці буде 45 заповідей киянина. У мерії не виключають, що список може подовжитися. Декілька пунктів із Кодексу киянина від столичної мерії: «Береже схили Дніпра і з повагою ставиться до води»; «З повагою та турботою ставиться до пам’яток культури й архітектури Києва»; «Не смітить»; «Не п’є пиво на вулицях і в парках»; «Не вчить іншого жити й не нав’язує свої правила»; «Чудово знає місто та його пам’ятки» тощо. Нагадаємо, що розробляти Кодекс киянина влада почала в червні.

 

Читайте также по теме