ГолосUA
19:56 13/01/2010

Огляд преси за 14 січня

Газета «Новая»

Зима — найбільш прибутковий час для фармацевтів, але мало хто з покупців йде за рецептом на придбання ліків до лікаря. Здебільшого вважають, якщо ліки продаються без рецептів, то нічого страшного від їх вживання не буде. Проте читання інструкцій навіює зовсім інші думки. Так, наприклад, розповсюджені «Корвалол» чи «Корвалдин», які вживають майже ті, кого ніколи не турбувало серце, не рекомендуються людям з проблемами нирок та печінки. До того ж ці препарати мають ряд побічних ефектів, наприклад як «розвиток хронічного отруєння бромом», що призведе і до байдужості до протилежної статі. Також можливий «депресивний стан, апатія, риніт, кон’юктивіт, порушення координації рухів». Тож перед вживанням ліків, уважно читайте, чи ви себе дійсно лікуєте…

«Газета по-українськи»

У місті Єнакієве на Донеччині представили «Український техноленд» — шахта імені Карла Маркса, де 8 червня 2008 року загинуло 13 людей. «Це буде музей міжнародного рівня — як політехнічний у Мюнхені, — розповів донецький бізнесмен і директор «Українського техноленду» Костянтин Воробйов. — Нашею фішкою буде спуск туристів на глибину 1000 метрів. Такого немає ніде у світі. Це буде головний туристичний атракціон Євро-2012».

Найсильніший за 200 років землетрус стався на острівній державі Гаїті у Карибському морі. Землетрус зруйнував сотні житлових будинків, лікарню, будівлі миротворчої місії ООН і парламенту, президентський палац. Глава держави Рене Преваль та його дружина не постраждали. Поки що невідомо, скільки людей стали жертвами стихії. Очевидці кажуть: трупи лежать на вулицях.

«Україна молода»

З вівторка іноземна валюта по відношенню до гривні почала дорожчати. На готівковому ринку курс продажу долара до кінця дня вівторка досяг 8,15—8,20 гривні за долар, а з окремих регіонів стали надходити повідомлення про його дефіцит. Зростання курсу долара та євро тривало і в середу. Зокрема, зранку торги відкрилися продажем доларів за 8,19—8,20 гривні, а євро продавали вже по 11,88. Водночас готівковий ринок уже відреагував на подорожчання, долар в обмінниках продають по 8,20, а подекуди й по 8,25 гривні. Однак фахівці впевнені. що причин для коливань валюти немає. «Реальних економічних, фінансових, монетарних підстав для зміни курсу долара на сьогоднішній день не існує», — відзначив заступник міністра фінансів Ігор Уманський. Таку позицію поділяють і в Нацбанку — там також не бачать загроз для курсу гривні і готові підтримати грошову одиницю.«Для того й існує регулятор, щоб своїми інструментами згладжувати піки», — сказав директор департаменту НБУ Сергій Круглик.

У середу інтернетом ходили чутки про смерть у ніч із 12 на 13 січня від харчового отруєння улюблениці Юлії Тимошенко — білої тигриці Тигрюлі. Мертву тварину вранці 13 січня виявили співробітники зоопарку. За інформацією окремих видань, хтось із працівників звіринця навмисне поклав їй зіпсовану їжу. Утім, у самому зоопарку подібною інформацією здивовані, називають повідомлення «передвиборчою провокацією». «Всі дуже розхвилювались, коли дізнались про буцімто смерть Тигрюлі, особливо в оточенні Прем’єр-міністра. Сама Юлія Володимирівна телефонувала, цікавилась її здоров’ям, — розповів директор ялтинського зоопарку Олег Зубков. — Насправді Тигрюля почуває себе чудово й перебуває сьогодні під посиленою охороною».

 

Читайте также по теме