ГолосUA
18:44 13/10/2009

Огляд преси за 14 жовтня

Газета «Новая»

Ще рік тому про депутата Віктора Лозинського мало що було відомо навіть у самому парламенті. Тепер же після гучного скандалу зі вбивством та непомітною втечею від слідства, його прізвищем мало не дітей лякають. Та й пошуки власника тисяч гектарів землі на Кіровоградщині поки не зазнали успіху, хоча відомо кілька варіантів того, де він може переховуватися. «Новая» газета вирішила нагадати правоохоронцям, де можна зустріти народного обранця-втікача.

Найбільш важливий гол збірної України в поточному відбірковому циклі забив Сергій Назаренко, минулої суботи він «здивував» ворота англійців. Проте цей гол навряд чи відбувся б, якби не відчайдушний прохід до штрафної дебютанта «синьо-жовтих» Василя Кобіна, котрий того вечора був у складі нашої команди одним із кращих. Немов би грав у цій команді все життя. Журналісти вирішили провести бесіду із 24-річним півзахисником ФК «Шахтар».

Хаотичність та безсистемність розвитку столиці критикують і спеціалісти, і кияни. Здавалося б, для недопущення подібного є Генеральний план розвитку міста, проте біда в тому, що існує він лише на папері. Розроблений до 2020 року головний стратегічний документ столиці зазнав краху. Проте і на новий, до 2025-го., котрий ініціювала мерія, може чекати та ж доля. Називається, «за що боролися…».

У Швеції завершився Нобелівський тиждень. Цього разу не обійшлося без критики та суперечок — це вже стало «доброю» традицією заходу. Тим не менше імена лауреатів вже озвучені, і тепер вони радісно готуються до церемонії нагородження, котра зазвичай відбувається 10 грудня — у день смерті Альфреда Нобеля. Чи справедливо вони отримають нагороди? Судіть самі.

«Україна молода»

У центрі Дніпропетровська пролунав вибух. Загинув перехожий — відомий бізнесмен В’ячеслав Брагинський. Трагедія сталася 12 жовтня близько дев’ятої ранку в самому центрі Дніпропетровська, на вулиці Харківській, 4а. На розі п’ятиповерхівки стався страшний вибух. За версією МНС України, вибухнула зовнішня труба побутового газу. На щастя, ніхто з людей у приміщенні не постраждав. Утім цей ранок був фатальним для перехожого. Чоловік приблизно 40 років якраз у той момент проходив повз будинок.

Столичні пенсіонери охоче сідають за парти — уже місяць у Києві, на базі територіального соціального центру Шевченківського району, успішно працює так званий Університет третього віку. Тут студенти з пенсійними посвідченнями безкоштовно вивчають англійську мову, освоюють комп’ютер та «мобілки», танцюють і студіюють основи права та психології. Усе серйозно і по–справжньому: семестри, іспити, старости і навіть студентські квитки. Щоправда, дипломів та наукових звань не буде. Але пенсіонери однаково в захваті — бігають з аудиторії в аудиторію, активно знайомляться і тішаться: тепер ні на що не вистачає часу…

Будьте уважні: дістаючи свій мобільний телефон і намагаючись додзвонитися за будь–яким номером із телефонної книжки або телефонуючи до іншого міста, країни, в Україну з–за кордону, мусите набирати номери за новими правилами. Загалом, і мобільні, й стаціонарні, й міжнародні та міжміські номери втрачають «8» на початку. Потягом доби 14 жовтня нові правила набору стаціонарних номерів діятимуть паралельно зі старими. А з 15 жовтня, якщо ви наберете номер “по-старому”, вам відповість автовідповідач.

Українці мають усі підстави сподіватися на теплі батареї у своїх квартирах уже на цьому тижні:15 жовтня, «стартує» офіційний опалювальний сезон. Уряд рекомендував місцевим органам влади не затягувати й «дати» тепло для мешканців. Тим більше, що синоптики попереджають: найближчими днями в Україні очікується зниження температури повітря (0—5° вночі і 9—14° тепла вдень), обіцяють нам дощ і мокрий сніг. У Криму навіть оголосили штормове попередження.

Газета по-українськи

Досі в уряді залишаються вакантними три крісла. Кабмін зробив подання парламенту на призначення заступника голови податкової адміністрації Федора Ярошенка міністром фінансів та нардепа-«бютівця» Таріела Васадзе — міністром транспорту. Досі вільне крісло міністра оборони. Його кандидатуру має внести президент. Проте він ще не визначився. Кажуть, цю посаду пропонував голові Державної прикордонної служби Миколі Литвину, рідному братові спікера парламенту. Однак той відмовився. Про ці та інші кадрові призначення…

Київські музеї залишилися без охорони, із 1 жовтня не пускають відвідувачів до київського Музею російського мистецтва на вул. Терещенківській. У ньому зберігають картини Врубеля, Куїнджі, Айвазовського, Шишкіна та Брюллова. Державна служба охорони відмовилася працювати в усіх 24 столичних музеях, які на балансі міста. Мерія рік не оплачує її послуг, борг — 4 млн грн. Влада пояснює: грошей немає через кризу і зменшення надходжень до бюджету.

У Юлії Тимошенко з’явився свій блог за адресою www.blog.tymoshenko.ua. У ньому прем’єр-міністр обіцяє не говорити на відверто політичні теми. «Можливо, це єдиний інтернет-ресурс, де прізвище Тимошенко буде поза політикою», — пише вона у вступному слові. Юлія Володимирівна планує вести блог сама. Обіцяє, що там не буде цензури.

Комісія синоду Константинопольського патріархату побувала в Києві. Цей візит — реакція на прохання Української автокефальної православної церкви прийняти її до складу Константинопольського патріархату. Тим часом розпочалися переговори щодо можливого об’єднання Українських православних церков Московського і Київського патріархатів. Доктор богословських наук і філософії Дмитро Степовик пояснив детальніше. />
Газета «День»

У 60-х роках минулого століття в Радянському Союзі, з метою визначення професійної орієнтації народонаселення, відбулася широка суспільна дискусія під девізом: «Фізики чи лірики?». При цьому поняття «фізики» охоплювало значно більший набір професій, ніж ті, що відносилися до цієї сфери науки. Під «фізиками» розумілися практично всі фахівці матеріальної сфери виробництва, особливо вчені, конструктори, винахідники, технологи, робочі високої кваліфікації. До «ліриків» відносили людей, які створюють духовні цінності, насамперед, художників, письменників, артистів. У той час у суспільстві подібна дискусія спонтанно виникнути не могла — все проходило під контролем або ініціювалося владою. Що ж тоді непокоїло владу? Насправді під цим невинним питанням ховалася важлива соціальна проблема вірності розподілу продуктивних сил у державі, що актуальна зараз для України.

Минулої неділі в багатьох російських регіонах відбулися місцеві вибори. Інтерес до них був доволі великим. Ніхто, взагалі, не сумнівався, що партія «Единая Россия» переможе. Цікаво було, з якими результатами вона дійде до фіналу і який адміністративний ресурс їй для цього знадобиться. Як виявилося, досить великий. До того ж, результати вельми неоднозначні, й декому в Кремлі є над чим замислитися.

Міжнародний фестиваль анімаційного кіно «КРОК», 20-й від народження, але 16-й за кількістю проведених фестивалів (адже спочатку він проходив раз у два роки), був цього разу коротшим, ніж звичайно. Хоч за наповненням конкурсних і позаконкурсних програм, кількістю професійних дискусій та веселих клубів «Ре-Анімація» нічим не поступився своїм «повнометражним» побратимам. Генеральний директор «КРОКу» Ірина Каплична розповіла більше…

 

Читайте также по теме