ГолосUA
19:51 14/01/2010

Огляд преси за 15 січня 2010 року

Чи не усі друковані видання за лічені дні до виборів намагаються проаналізувати роки президентства Віктора Ющенка, а також підбити підсумок передвиборчої кампанії 18-ти кандидатів у президенти. Аналізуючи ситуацію в країні, ЗМІ підіймають питання про можливості фальсифікацій у неділю та реальності виконання обіцянок кандидатів. У полі зору журналістів — результати робочого тижня, що минає для Верховної Ради, зокрема напрацювання у виглядах суперечок та сварок.

«Демократична Україна»

Останнім часом політики заговорили про те, що гарантувати Україні цілковиту безпеку може тільки наявність ядерної зброї, зауважує тижневик «Демократична Україна». Газета нагадує передісторію питання – рішення Верховної Ради 1990 року про намір позбутися атомного щита. В суспільстві й досі точаться суперечки: правильно тоді вчинили вітчизняні політики, чи не надто поспішили вони засвідчити світові миролюбність молодої держави. Чи потрібен Україні ядерний статус? Видання аналізує аргументи “за” і “ проти”.

Зміна років нині, на щастя, обійшлася без газового конфлікту. Проте це не означає, що все так гладко в постачанні блакитного палива до наших осель, промислових підприємств тощо. Проблема диверсифікації джерел і шляхів доставки газу стає дедалі більш актуальною як для нашої держави, так і для Євразії, зазначає тижневик «Демократична Україна». Йдеться про зменшення ризиків і мінімізацію наслідків виникнення аварій на об’єктах газової інфраструктури; розвиток конкурентних відносин між експортерами; і, зрештою, про зменшення політичного впливу монопольних або країн-постачальників і транзитерів. Газета аналізує стан справ на газовому ринку і перспективи України в цьому аспекті.

«Голос України»

Підручники з піару вчать: застосовані одного разу політтехнології впливають на свідомість громадян менш ефективно, якщо їх використати вдруге. Видання підбило підсумки передвиборчої кампанії кандидатів у президенти. Автори розповіли, якими були агітаційні перегони претендентів на крісло глави держави та чи були вони вдалими.

На шляху до здобуття влади кандидати на пост Президента роздають щедрі новорічні та різдвяні обіцянки. Та чи вистачить у них в разі перемоги владних повноважень, щоб виконати обіцяне? Чи не вийде так, що черговий переможець згодом розповідатиме, що для втілення задуманого в нього не вистачило влади? Напередодні президентських виборів журналісти газети вирішили проаналізувати передвиборні програми на предмет того, якою б кандидати хотіли бачити організацію влади в державі.

Газета «Новая»

Журналісти газети мали змогу поспілкуватися із моряками нещодавно звільненої «Аріани» наодинці. Було видно, що виснажені матроси не поспішають розпорошувати сили на образи на політиків та судновласників, котрі не дуже поспішали із переговорами про їх звільнення. Що довелося пережити українцям, а також яким є піратський полон зсередини, можна дізнатися зі свіжого номеру газети.

Жителя одного населеного пункту на Сумщині засудили до чотирьох місяців ув’язнення за знущання над собакою. Що ж сталося із бідолашною твариною, та чи передбачене в українському законодавстві покарання за подібні випадки — у статті видання.

«Україна молода»

Позачергові засідання, скликані цього тижня у Верховній Раді, обернулися «пшиком». Народні депутати не спромоглися ухвалити жодного рішення, вкотре засвідчивши неефективність законодавчої влади. Відтак вибори пройдуть на основі недосконалого законодавства, яке, не виключено, створить лазівки для фальсифікацій. В’ячеслав Кириленко виступив із критикою подібних позачергових засідань. На думку голови партії «За Україну!», депутати займаються самопіаром, використовуючи при цьому державні кошти. Із В’ячеславом Кириленком також обговорили те, наскільки «чистими» будуть президентські вибори і чи стануть вони вирішальними для України.

У першому турі «Національний екзит-пол» охопить не 300, а 240 дільниць. Опитування виборців на виході з дільниць довелося трохи обмежити через брак коштів. Хто фінансував екзит-пол та чи вплине це на результати опитування — читайте у статті.

«День»

Уже багато років українське суспільство сподівається на прихід нового покоління: мовляв, прийдуть люди, які не росли при «совку», проголосують «правильно» і жити стане краще. За орієнтовними підрахунками загальнонаціонального проекту «Мій перший Президент» 17 січня вперше свого Президента обиратимуть близько трьох мільйонів молодих (але вже повнолітніх) людей. Нове покоління прийшло. На цьогорічних президентських виборах голосуватимуть молоді люди, народжені в 1991 — 1992 роках, за незалежної України.

Чи можуть недільні вибори дати черговий шанс «перезавантаження» давно заіржавілої владної української машини? Про це, а також про зовнішній вплив на внутрішні українські (політичні, соціальні, культурні та інші) процеси велася розмова з керівником Інституту глобальних стратегій — Вадимом Карасьовим, одним із найавторитетніших та глибоких аналітиків.

«Газета по-українськи»

Оскільки Центральна виборча комісія, суд і парламент не хочуть ухвалювати цивілізоване рішення щодо тих, хто голосує вдома, доведеться потрудитися міліції. Враховуючи факт, що голосування поза виборчими дільницями створює можливості для масових фальсифікацій, Міністерство внутрішніх справ перевірить усіх, хто виявив бажання голосувати вдома. А таких, за даними МВС, в окремих регіонах близько 10%. Коментує ситуацію Міністр Юрій Луценко.

Видання також взяло інтерв’ю у 61-річного Ярослава Давидовича, колишнього голови Центральної виборчої комісії, котрий розповів, якими могли стати результати цьогорічної президентської кампанії, якби вона відбулася чесно та прозоро.

«Сільські вісті»

За лічені дні й години до першого туру виборів кандидати в Президенти максимально прагнуть «потрапити у новини». Для цього винаймають великі зали для зустрічей з регіональною пресою, сподіваючись, що таке «спілкування» одразу ж стане головною новиною дня. А раз так, то можна не лише підвести риску під багатомісячною агітаційною кампанією, яка у кожного з кандидатів тривала куди довше відведеного двомісячного терміну, а й здійснити «контрольні постріли» у своїх конкурентів. Адже часу, щоб «відмитися», щось спростувати вже не залишається…

 

Читайте также по теме