ГолосUA
19:56 15/03/2010

Огляд преси за 16 березня

Газета “Новая”

«80 тисяч київських дерев не пережили зиму»

Незважаючи на тотальне знищення природи, Київ поки тримається за свої «легені». А ось в Токіо свіже повітря вже давно купують. Близько 20 років тому у японській столиці відкриті кисневі бари, в яких можна нюхати лісові, морські та гірські аромати. Або купити балончик кисню (не сувенірні консерви типу «Повітря батьківщини»), якого вистачає на 35 вдихів. Таке вражає і служить для науки. Недарма в минулі вихідні протестувальники проти знищення київських скверів намагалися донести цю інформацію до чиновників мерії. Може і вони задумаються … />
«Телеприціл для міліціонера»

Після Великої Вітчизняної Війни керівництво Союзу вважало, що Українська РСР, як жодна інша з дружніх соціалістичних республік, підходить для розміщення на її території заводів з виробництва зброї. Це не дивно, адже саме наша держава географічно стояло на стику комунізму і капіталізму. Те, що Україна була і залишається найбільшим виробником озброєння, підтверджує кількість проданого зброї. А в найближчому майбутньому, за даними Агентства з питань оборонпромислового комплексу (ОПК) мінпромполітики України, ми можемо увійти до шістки найважливіших постачальників смертоносного товару у світі. Але в той час як вітчизняний ОПК набирає обертів, українські правоохоронці разом із солдатами користуються старими зразками «вогнепалки». Але ж наші зброярі за професіоналізмом можуть дати фору будь-якому західному колезі.

Газета “Україна молода”

АнтиТабачна Україна

Студенти, науковці, політики та митці вимагають звільнення Дмитра Табачника з посади міністра освіти
 
Напевно, жодного українського політика не називали публічно такою кількістю «епітетів», як одіозного Дмитра Табачника. «Україножер», «ксенофоб», «фашист», «дешевий клоун», «казнокрад, який тільки й уміє книги та картини «тирить» із українських музеїв» (до речі, так «похвалив» Табачника його нинішній колега по уряду, віце–прем’єр Борис Колесников) — це лише скромний перелік характеристик знаного професора. «Всенародну любов» доктор історичних наук здобув завдяки своїй послідовній антиукраїнській політиці. Тож небайдужа громадськість оголошує «АнтиТабачну кампанію» і вимагає «викинути Табачника на смітник історії». Просто з крісла міністра освіти.

Спокійно, панове

На осінь–зиму 2010—2011 українські дизайнери пропонують нейтральну кольорову гаму, традиційні силуети, а міні можна замінити жорстким максі.
Сьогодні закінчуються основні покази 26–го Українського тижня моди — залишається тільки показ Світлани Бевзи, який пройде в четвер у Шоколадному будиночку. Світова економічна криза повернула дизайнерів обличчям до споживачів, і більшість колекцій, показаних на цьому UFW, були комерційними, готовими до тиражу, із мінімумом дизайнерських наворотів — гряде повернення до класики, яку можна носити у будь–який сезон, незважаючи на піруети молодих японських, в’єтнамських чи британських дизайнерів. Утім у кожному мейнстрімі є «альтернативники». «Це моя найнекомерційніша колеція, — сказала про свій витвір Ірина Каравай. — Я подумала, що криза все одно не дасть великих комерційних результатів, і вирішила максимально реалізувати всі свої дизайнерські задумки, без обмежень».

Газета по-українськи

Тігіпко може очолити Партію регіонів

Новим лідером Партії регіонів, за чутками, може стати віце-прем’єр з економічних питань, колишній кандидат у президенти Сергій Тігіпко, 50 років. Це питання вирішуватимуть на партійному з’їзді. Він буде у квітні.

У ”Регіонах” кажуть, що пропозицію очолити партію він отримав від президента Віктора Януковича. Про це йшлося під час обговорення роботи Тігіпка на посаді віце-прем’єром в уряді Азарова. Натомість нібито Сергій Леонідович має припинити розвивати свій політичний проект ”Сильна Україна”.

НУ-НС хоче створити опозицію з окремих депутатів

Депутати-”нунсівці” Микола Мартиненко та Анатолій Матвієнко зареєстрували законопроект про внесення змін до регламенту. Хочуть, щоб до парламентської опозиції могли входити окремі депутати. Теперішній регламент дозволяє оголосити себе опозицією лише одній найбільшій фракції. Їй надають право призначити керівників кількох парламентських комітетів.

Газета “День”

Львівська опера готується до 110-річчя
і сподівається, що в бюджет окремим рядком буде внесено фінансування ювілею

Пік святкувань, як розповів «Дню» генеральний директор Львівської національної опери Тадей Едер, припаде на жовтень, адже відкрився театр для глядача 4 жовтня 1900 р. Тоді відбувся прем’єрний показ лірико-драматичної опери «Янек» Владислава Желенського — про життя карпатських верховинців, провідну партію в якій заспівав видатний український тенор Олександр Мишуга.

А до свого 110-го дня народження театр готує дві прем’єри — оперу «Данило Галицький» львівського композитора Мирослава Волинського та балет за музикою живого класика Мирослава Скорика «Про життя і творчість Паганіні». Кожна постановка коштуватиме щонайменше 700 тисяч гривень.

Вперед і вгору

Українські дизайнери віднаходять свою індивідуальність та все більше переймаються суспільними процесами

Український тиждень моди підпорядкувався ритму глобального світового подіуму. В європейському фешн-календарі Київ стоїть у черзі відразу після Паризького тижня моди, якому передують Нью-йоркський, Міланський, Лондонський. Отже, головна українська модна подія стартує тоді, коли слово головних європейських фешн-столиць уже повисло в повітрі, а яким буде найзапитаніший образ наступної осені-зими, вже відомо. Українські тенденції відповідають світовим взаємністю, але серед наших талантів усе більше з’являється тих дизайнерів, які, певним чином орієнтуючись на тенденційність, передусім підпорядковані своїй індивідуальності, своєму світогляду, своєму рівню розуміння світу. Адже тенденції — річ, по суті, доволі умовна, і насправді лише від рівня дизайнера залежить, як він інтерпретує, приміром, актуальну мілітаристську тему. Варіантів тут існує безмежна кількість. І десь у вирі цієї творчої безмежності мода й наближається до мистецтва.

 

Читайте также по теме