ГолосUA
18:55 16/06/2010

Огляд преси за 17 червня

“Україна молода”

Видавці попереджають: новий урядовий Податковий кодекс знищить українську книгу. Цю тривожну новину повідомили відомі в Україні письменники та видавці брати Капранови, які в своїй заяві наголосили: підготовлений Кабміном проект кодексу не містить норми про звільнення від податку на додану вартість друкованої продукції. «Стаття 19 розділу 5 цього проекту, яка містить перелік товарів та послуг, звільнених від ПДВ, не згадує про книжки, брошури, журнали та газети. Ба навіть підручники, які друкуються державним коштом, не увійшли до списку «помилуваних» новою владою. Отже, в разі ухвалення цього Податкового кодексу українські книговидавці будуть повністю позбавлені податкових пільг», — йдеться в заяві.

Трьох українців засудили за торгівлю людьми в Чехії. Суд в Усті-над-Лабем засудив трьох громадян України за те, що ті з березня 2008 до лютого 2009 року тримали фактично у рабстві два десятки болгарських та румунських заробітчан, били їх, погрожували розправою і змушували безкоштовно працювати до сімнадцяти годин на добу. Суддя Каміла Ельсніцова кваліфікувала ці дії як торгівлю людьми. І хоча за цей злочин у Чехії загрожує до 15 років позбавлення волі, всі троє добровільним зізнанням пом’якшили собі вердикт: Володимир Дубленич та Василь Бенца отримали по сім років в’язниці, а їхній товариш Михайло Завадський — п’ять років.

“Газета по-українськи”

Бензин перестали заливати за талонами. Понад 30 дніпропетровців не можуть отримати бензин на заправках ”Нефтек Оіл”. Компанія відмовляється заливати пальне. Мовляв, старі пластикові талони не діють із 1 лютого 2010 року. “На талонах — жодної букви про термін дії, — зазначив координатор потерпілих водіїв Євген Леонов. — Навпаки, нас запевняли, що можна отримати бензин у будь-який час на будь-якій станції”. Товариство ”Нефтек Оіл” відмовляється міняти старі талони на нові. Пояснює, що це можна було зробити лише до 31 січня. І про це компанія повідомляла на своєму сайті та заправках. 10 червня автовласники написали колективного листа. Планують подавати його до обласних прокуратури, податкової адміністрації, міліції, відділу прав споживачів.

“Сільські вісті”

Влада цьогорічні жнива проспала. Це засвідчила Всеукраїнська нарада-семінар із питань комплексу жнивних робіт та зерновиробництва, яка відбулася на Одещині. Замість того, щоб продемонструвати повну готовність АПК до збирання, вона виявила низку серйозних організаційних, технологічних, економічних проблем. Зокрема, бракує збиральної техніки. Понад 60% комбайнів уже років десять тому слід було здати на брухт, проте завдяки вмілим механізаторським рукам вони продовжують служити. Та все одно, не вистачає близько 10 тисяч самохідців. Через це навантаження на кожний комбайн на цьогорічних жнивах становитиме понад 200 га, що збільшить строки збирання на 30 днів, а зерна за цих умов буде втрачено близько 10 мільйонів тонн.

Одеське обласне управління з боротьби з організованою злочинністю викрило злочинну групу, яка займалася незаконним позбавленням батьківських прав малозабезпечених матерів. Встановлено, що посадовці однієї з районних лікарень у змові з чиновниками райдержадміністрації та Одеської обласної клінічної лікарні налагодили бізнес з продажу немовлят. «Товар» з’являвся після того, як на дітей оформляли фіктивні свідоцтва про смерть або ж акти про передачу у будинки-притулки. Купити немовля можна було за ціною від 3 до 10 тисяч доларів. />  

Читайте также по теме