ГолосUA
18:56 16/09/2010

Огляд преси за 17 вересня

“Україна Молода”

Де у світі жити дорого

Якщо гречка знову підскочила в ціні на гривню, а за пляшку горілки замість учорашньої двадцятки просять четвертак, не поспішайте клясти долю — подумайте про те, що комусь доводиться викладати за необхідне значно більше. У столиці Норвегії, скажімо, та сама півлітра оковитої в перерахунку на нашу валюту коштує близько трьохсот гривень. І рiч не лише в антиалкогольній кампанії: просто ціни в Осло — найвищі у світі. За результатами дослідження швейцарського банку UBS, що є одним із найбільших у світі, норвезька столиця, яка раніше перемагала в багатьох схожих рейтингах, знову очолила перелік найдорожчих міст планети. У дорогому, на наш погляд, Києві, порівняно з Осло, просто лафа — столиця України посіла аж 58-ме місце. Щоправда, й зарплати у норвежців значно вищі.

Роги й копита — під контроль

Останнім часом у пресі Київський зоопарк поставав таким собі «Освенцiмом для тварин». Одне за одним з’являлися повідомлення про смерть чергових його вихованців. На початку місяця померло три пінгвіни, до того ще був шимпанзе Джонні, а раніше — ведмеді, гаял, слон… При кожному повідомленні адміністрація лише розводила руками або намагалася звинуватити у смерті тварин невідомих отруювачів. Нині про отруєння звірів уже ніхто не розповідає. Фахівці сходяться: тварини вмерли власною смертю. Але чому?

Гармата з-пiд води

Унікальним та рідкісним музейним експонатом поповниться незабаром колекція Музею Корсунь-Шевченківської битви. У болоті річки Бурти, неподалік від села Нагірна Жашківського району, було знайдено раритет часів Великої Вітчизняної війни — німецьку штурмову артилерійську самохідну гарматну установку «Штурмгешютц ІІІ». Спочатку на цю гармату (правда, гарматою її можна назвати лише умовно, бо на вигляд це майже танк) спокусилися невідомі «археологи» на «Лексусі» нібито з приватного музею в Київській області. Та коли вони почали ритися у річці, аби вивудити самохідну гармату, небайдужі місцеві жителі зателефонували до служби охорони культурної спадщини Черкаської облдержадміністрації. Відтак до справи долучилися ще й правоохоронці.

«День»

Палацу природи — 75

Через тиждень один з найкращих ботанічних садів країни — Національний ботанічний сад ім. М. Гришка — відзначатиме 75-річний ювілей. Багато це чи мало для такої установи, одностайної думки серед ботаніків немає. Порівняно з ботанічним садом Лондона, історія якого налічує 300 років, нашому ще рости й рости, зазначають фахівці. Водночас за такий невеликий час наш сад встиг ввійти в рейтинг кращих ботанічних садів світу, яких налічується понад тисячу. Статус найкрасивішого він має не випадково: його територія становить 120 гектарів, кількість рослин сягає 13 тисяч видів. Щороку сотні киян та гостей столиці приходять сюди подивитися на цвітіння магнолій, а згодом бузку, якого тут понад 40 видів. Узимку особливою популярністю користується оранжерея, де квітнуть азалії. А готуючись до ювілею, працівники ботанічного саду підготували кілька сюрпризів для відвідувачів.

Усі надії на інвестора

Останнім часом в Україні розгорнулося відчайдушне полювання за інвестиціями. Практично заради цього Президент Віктор Янукович їздив до Китаю, а до нас прилітав президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Успіх обох заходів незаперечний, хоча сьогодні ще незрозуміло, наскільки скоро будуть укладені відповідні угоди між господарюючими суб’єктами. Над проблемою інвестицій працює не лише глава держави, а й уся його команда. Прем’єр-міністр Микола Азаров запропонував віце-прем’єрові Андрію Клюєву провести обговорення інвестиційних проблем з великими підприємствами базових галузей і підкреслив, що при цьому мають синхронізуватися не лише плани підприємств з оновлення, а й діяльність державних структур, завданням яких є залучення інвестицій. Ще до цього економічний віце-прем’єр Сергій Тігіпко роз’яснював усім чиновникам, що надання всім інвесторам необхідної адміністративно-консультаційної підтримки є їхнім святим обов’язком. Інший віце-прем’єр, Борис Колесніков, який займається в основному Євро-2012, а тому дефіцит інвестиційних вливань особливо гостро відчуває на собі, обіцяє, що уряд забезпечуватиме непорушність приватної власності: «Все, що міг зробити уряд у плані лібералізації економіки, він уже зробив. Далі ми лише укріплюватимемо права інвесторів, оскільки європейські інвестиції повинні почуватися в Україні комфортно». Чудово!

“Газета по українськи” />

”Регіонали” пропонують продовжити термін повноваження депутатів

Вибори президента й парламенту повинні проходити водночас — щоб громадяни зайвий раз не ходили голосувати. Для цього варто винести на референдум питання про продовження повноваження нинішніх депутатів, заявив лідер фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов. Додає, що якщо опозиція блокуватиме трибуну парламенту, в країні доведеться ввести пряме президентське правління. Один із юристів-”регіоналів” 56-річний Сергій Головатий говорить, що одночасні парламентські й президентські вибори неможливі.
 

Нова русифікація буде з європейським обличчям

Після неодноразового анонсування проекту нового закону про мови, яким Партія регіонів збирається виконати передвиборну обіцянку про підвищення статусу російської мови, минулого тижня законопроект нарешті зареєстровано в секретаріаті парламенту. Подали його, задля демонстрації спільних намірів учасників коаліції, ”регіонал” Олександр Єфремов, комуніст Петро Симоненко та ”литвинівець” Сергій Гриневецький. Проте це лише трохи змінений законопроект покійного Євгена Кушнарьова, що його той, теж спільно з іншими депутатами коаліції, подавав наприкінці 2006 року. Тоді до його розгляду не дійшло, а якби й дійшло, то президент Ющенко однаково наклав би вето. Тепер ситуація змінилася: Янукович новий закон підпише, та й саме його ухвалення без санкції президента не відбудеться.
 

Читайте также по теме