ГолосUA
19:53 17/11/2009

Огляд преси за 18 листопада

Навчання по суботах — ось такий подарунок зробила влада головним “гризунам граніку науки”. Не дивлячись на зимові канікули — студентам та школярам все ж таки зроблять “обрізання” їх байдикуванням. Це й стане головною темою на шпальтах вітчизняних видань 18 листопада.

Так, пише “Новая газета”, школярі наздоганятимуть пропущене за рахунок екскурсій, а студентам доведеться займатися по суботах. Сьогодні або завтра в уряді дане питання має вирішитись. Позапланова «відпустка» ставить перед учнями та їх рідними безліч питань. Хто вирішуватиме всі ці питання?

Цього року День студента пройде, як ніколи, тихо, пише видання “День”. Всеукраїнський карантин вніс у святкування свої корективи: більшість студентської громади відзначатиме своє «професійне» свято вдома. Хоча для прогресивної молоді відсутність аудиторних занять — не перешкода для саморозвитку. Докладніше — у статті «Студенти — буремний клас, який чогось вимагає, за щось бореться…».

Газета “Новая” пише, що “При народженні дитини заплатять більше!”. З 2011 р. державна допомога при народженні дитини збільшиться на декілька тисяч. Нардепи ухвалили закон, згідно з яким за першу дитину батьки отримають суму, кратну 22 прожитковим мінімумам для дітей у віці до шести років. Тобто, якщо на грудень 2010 р. такий прожитковий мінімум встановили на рівні 799 грн, то щасливому татові й матері належить ледве більше 17 тис грн. (зараз — 12 тис). За другого спадкоємця вони отримають 36 тис грн., третього і подальшого — по 72 тис.

Про поїздку президента України до Еміратів вирішила написати газета “Україна Молода” у статті “Під арабським крилом”. Віктор Ющенко назвав свій візит до Еміратів унікальним. «Це унікальний візит, який принесе кілька мільярдів інвестицій Україну», — сказав Віктор Ющенко журналістам, підсумовуючи своє перебування в Об’єднаних Арабських Еміратах. За його словами, влада заможної країни шейхів зацікавлена в розвитку двосторонніх відносин.

Нагадати видання вирішило й про історію розбещення дітей статею “Полуничка” без дітей” у зв’язку з прийняттям парламентом у другому читанні законопроекту щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії. Вочевидь проблема дитячої порнографії, а також скандали навколо педофілів неабияк турбують обранців. Цікаво, що серед сімки ініціаторів законопроекту «Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії» є й прізвище БЮТівця Віктора Уколова, близького товариша заарештованого журналіста Дмитра Полюховича, якого нині підозрююють у причетності до розбещення власних неповнолітніх дітей із групою осіб.

У парламенті минулого тижня було тихо. Він не пленарний, депутати повезли свої емоції ближче до виборців — у регіони. Підзарядившись там, повертаються, щоб згадати: крім виборів країна живе ще й іншими проблемами. Головна новина нинішнього пленарного тижня: депутатам доведеться обходитися без Голови ВР! Про це пише видання “Сільські вісті” у статті “Передвиборна самопожертва”. Головування на засіданнях, очевидно, аж до виборів, В. Литвин добровільно передає в руки свого першого заступника «регіонала» О. Лавриновича. Так Володимир Михайлович, за його словами, збирається показати приклад решті кандидатів із владного Олімпу, мовляв, щоб не було спокуси скористатися широкими можливостями їхніх посад, ну і щоб «не було будь-яких підстав для будь-яких звинувачень» на його адресу у цьому плані.

Потішити приємною новиною щодо грипу вирішило видання “Газета по-українськи”. “В Україні нема жодних мутацій "свинячого" грипу — ВООЗ” запевняє воно. Вірус A/H1N1, який вже декілька днів вирує в Україні, не піддався мутації, зазначає Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Це означає, що вакцина, яка доступна на ринку, здатна з ним воювати.

О.Оснач

 

Читайте также по теме