ГолосUA
18:55 01/06/2010

Огляд преси за 2 червня

“Україна молода”

Протестні акції проти міліцейського свавілля пройшли у вівторок одночасно у вісімнадцяти найбільших містах України — у Донецьку, Одесі, Харкові, Львові, Сумах тощо. Протестувальники пікетували обласні управління міліції, а в Києві — сумнозвісне управління міліції Шевченківського району міста, де за нез’ясованих обставин загинув студент столичного вишу Ігор Індило. Водночас протестувальники навели сотні інших, не менш кричущих, фактів жорстокого поводження правоохоронців.

Випускникам, які у середу та в наступні дні складатимуть тести, радять не запізнюватися на ЗНО та не сподіватися на шпаргалки. «Ось що я хотів би порадити тим, хто складатиме тести. По–перше, слід заспокоїтися, мати хороший настрій і не боятися несподіванок. По–друге: не слід довіряти шахраям та витрачати гроші на придбання неіснуючих відповідей до тестів, бо вас неминуче ошукають. І, по-третє, не намагайтеся обдурити Український центр оцінювання якості освіти й тих людей, які проводитимуть ЗНО, використовуючи техніку чи шпаргалки», — такими секретами успішного складання ЗНО поділився директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

“Киевские ведомости”

Враховуючи, що зовнішнє незалежне тестування з деяких предметів проводиться протягом кількох днів, завдання будуть відрізнятися, але в будь-якому випадку всі вони — однакової складності. На перевірку тестів відводиться різний час. Зокрема, тести з української мови та літератури будуть перевіряти 10-14 днів, враховуючи, що серед завдань є міні-твір. Тести, для складання яких зареєструвалися незначна кількість випускників, наприклад, з іспанської мови, перевірять за кілька годин. “Ми ввели нову систему пломбування контейнерів, в яких тести відправляються до пунктів тестування. Пошкодити пломби практично неможливо”, — запевнив директор Центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

Повністю справдилися прогнози щодо можливого подорожчання відпочинку школярів цього літа. Це показав перший же тендер Головного управління у справах молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації, на якому «розігрувалося» 600 тисяч бюджетних гривень для фінансування дитячої олімпіади Херсонщини, яка традиційно планується на червень в здравницях чорноморського або азовського узбережжя області. У своїх заявках адміністрація здравниць називає ціну харчування та проживання на одну дитину в межах 120 гривень щодня, тоді як у минулому році вона «не дотягувала» і до ста гривень.

Газета “День”

У вівторок під посольством Російської Федерації в Україні відбулася акція на підтримку свободи зборів у сусідній країні. Плакатами з написами: «За нашу і вашу свободу» і «стаття 31: «Громадяни Російської Федерації мають право збиратися мирно без зброї, проводити зібрання, мітинги та демонстрації, процесії й пікетування» українці демонструють свою солідарність із учасниками руху «31 стаття», які кожного місяця, в якому є 31 день, виступають у великих містах Росії за реалізацію своїх конституційних прав.

“Газета по-українськи”

У понеділок 400 українських заробітчан поверталися з Іспанії, Італії, Португалії. Їхали в кількох десятках мікроавтобусів та автомобілів через українсько-угорський кордон на Закарпатті. У пункті пропуску ”Чоп-Загонь” пройшли огляд угорських митників. На український бік пройти не могли, 15 годин чекали в черзі. О 15.30 почали бунтувати. Консул України Ален Панов: “Натовп із 400 людей вимушений був зупинитися з угорського боку. Вони заблокували прохід мікроавтобусами, штовхали автівки і галасували. Аби втихомирити їх, угорці викликали спецзагін та озброєну поліцію”. />  

Читайте также по теме