ГолосUA
18:55 01/09/2010

Огляд преси за 2 вересня

“Україна Молода”

Формула кубометра /> Українці не злякалися підвищення газу «на 20 гривень» і не поспішають оформляти субсидії

Росія більше не планує зменшувати вартість свого газу для України. Останню знижку в розмірі ста доларів за тисячу кубометрів після підписання Харківської угоди російський Прем’єр Володимир Путін вважає цілком достатньою. «Ми продаємо Україні газ за європейською формулою ціни. А зараз ще зробили знижку — від європейської формули скинули сто доларів. Ну, куди ще? І так достатньо», — сказав він у своєму інтерв’ю газеті «Комсомольская правда», перебуваючи за кермом автомобіля і дуже безпосередньо реагуючи на запитання журналіста. На думку ВВП, кілька мільярдів щороку, які втрачає Російська Федерація, — «це надто висока ціна».

«Підвищення тарифів — крок неминучий. І його треба було робити навіть не вчора, а позавчора», — каже «УМ» керівник енергетичних програм «НОМОС» Михайло Гончар. На думку ж Богдана Соколовського, приведення «газових» тарифів до економічно обґрунтованого рівня — це одна з трьох взаємопов’язаних складових реформування енергетичного сектору України. «Перша складова — це скорочення обсягів споживання, друга — збільшення видобутку власного газу, ну і третя — реальні ціни, — пояснює Соколовський і додає: — Для реалізації програми реформування, уряд має створити систему мотивації». Тобто аби заощаджувати пальне та збільшувати видобуток було економічно доцільно.

Опора гривні

Своє 14-річчя українська національна валюта відзначає з оптимістичним курсом щодо долара, але з песимістичним прогнозом інфляції

…Ранок 2 вересня 1996 року. Черга на Центральному поштамті. Немолода жінка попереду з погано прихованою недовірою бере у касирки здачу — кілька одногривневих банкнот та блискучих жовтих монет. Якусь хвилю тримає це все в розкритих долонях, а потім повертається до свого супутника і якось сумно-ностальгійно каже: «Бачиш? Це — все, що залишилося від наших мільйонів…».

Коли ціни були маленькими Гривню запровадили у другий день осені одного з найважчих років для економіки та й держави взагалі. Утім люди тоді ще не знали визначення «буремні 90-ті» і тому просто жили. Харків’янка Оксана К. отримувала у касі свого заводу 1,7 мільйона купонокарбованців. Якщо зарплату видавали дрібними купюрами, Оксана
була змушена носити зароблене — пачку грошей — у невеличкій сумці. Після другого вересня вона отримала вже 170 гривень. У перерахунку на тодішній курс нової національної валюти до американського долара виходило трохи більше, ніж 96 «баксів». Але така смішна за нинішніми мірками сума тоді, у середині 90-х, дозволяла жити досить і досить безбідно. І якщо не їздити за кордон — а там із своїми заробітками українці почували себе громадянами навіть не третього, а четвертого світу, то всередині країни значно менші статки давали змогу жити шикарно.

“День”

Транспортна нерозв’язка
Подорожчання проїзду відбудеться одразу після закінчення місцевих виборів

В українських містах може подорожчати проїзд у автотранспорті. Перші заяви про це вже пролунали в Києві. Спочатку з’явилося розпорядження Київської міської державної адміністрації (КМДА) про внесення змін до діючих тарифів на перевезення пасажирів у міському пасажирському транспорті. Розпорядженням пропонувалося збільшити вартість проїзду в метро до 2 гривень вже з 30 серпня. Проте заступник голови КМДА Олександр Попов згодом анонсував подорожчання в столичному метрополітені аж із середини вересня.
Паралельно в пресі з’явилися повідомлення з посиланням на голову Київської міської організації роботодавців-перевізників «Столиця» Валерія Ліпецького про звернення перевізників до КМДА: вони зробили відповідні економічні розрахунки, аби обѓрунтувати необхідність підвищення вартості проїзду в маршрутках до 4 гривень. Чи є реальні підстави для такого подорожчання проїзду? І, власне, коли їх треба чекати?

Приватизаційна безвихідь
Україна програє змагання за інвестиції

Отримавши кредит МВФ, українська влада ніби втратила інтерес до самостійного наповнення держбюджету. Нагадаємо, наприкінці липня Фонд держмайна на місяць відклав початок приватизації ВАТ «Укртелеком». Але вже і вересень настав — саме той місяць, коли ФДМУ обіцяв оголосити конкурс із продажу 92,79% акцій цього підприємства (з використанням відвертості пропозиції ціни — за принципом аукціону). Але відповідне оголошення досі не оприлюднене.
Нагадаємо, раніше голова Фонду Олександр Рябченко заявляв, що конкурс із продажу «Укртелекому» необхідно оголосити до 15 серпня, аби за рахунок очікуваних надходжень у розмірі не менш як 10 мільярдів гривень встигнути виконати план приватизації, закладений у держбюджет-2010. Проте перший віце-прем’єр Андрій Клюєв ще в червні прогнозував, що в найближчі місяць-два питання приватизації «Укртелекому» не буде порушуватися. Схоже, його передбачення чи, мабуть, вказівки збуваються, і «Укртелеком» уже стає своєрідним чемпіоном у черепашачих перегонах до приватизації. До неї його почали готувати з кінця 90-х років минулого століття. І продали лише невелику частину акцій, котрі закон виділив як пільги для керівництва і колективу підприємства.

“Сільські вісті”

В усьому винен ВАК?

Закінчилось аномальне літо. Як і попереджували вчені, зокрема японські та американські, воно було рекордно спекотне: температура земної атмосфери виявилася найвищою за всі попередні 130 років.
Крім того, нинішнього сезону над Атлантикою вирують потужні шторми. Їх прогнозовано 23, причому 14 можуть перетворюватись на урагани з руйнівною швидкістю 200 км/год. І прогнози збуваються.
Щоправда, синоптики не вбачають у цих погодних катаклізмах чогось аж надто незвичайного. Вони давно попереджували, що глобальне потепління клімату в Північній півкулі проявлятиметься саме посиленням гроз та вітрів. Але є й альтернативна точка зору. Багато людей вважає, що в усіх цих збуреннях винен Великий адронний колайдер.

“Газета по-українські”
 

В університеті Поплавського можуть поміняти ректора
Деякі викладачі вже звільнились
Заступник глави адміністрації президента 51-річна Ганна Герман заявила минулого тижня, що Київський університет культури та мистецтв треба ”скоротити”.
— Університет Поплавського — це розсадник кітчу, несмаку й голих дівчат, — каже Герман. — Поплавський завдає колосальної шкоди українській культурі. Сердючка — це хірург, вона висміює негативні явища, а Поплавський їх культивує. Несмак має право на існування, але його не можна фінансувати з державного бюджету.
Працівники університету між собою перешіптуються, що у вересні в навчальному закладі можуть змінити ректора. Кажуть, студенти починають забирати документи, а викладачі звільнятися.

Бронзового Леніна переплавлять на єпископа
Бронзовий монумент Леніна в Ужгороді переплавлять на пам’ятник греко-католицькому єпископу Андрієві Бачинському.

Так вирішили депутати Ужгородської міської ради.
Пам’ятник важить близько 3 т. Його з 1991 року зберігали на території комунального підприємства.
— У радянські часи комуністи переплавляли церковні дзвони на монументи вождям, тому не виключено, що бронзова статуя Леніна була зроблена саме зі дзвону, — каже 57-річний Мілан Шашік, єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії. — Метал пройде через вогонь, а священна вода його окропить.
   
 

Читайте также по теме