ГолосUA
18:55 19/07/2010

Огляд преси за 20 липня

«Україна Молода»

Зустріч «із вогником»

До візиту московського патріарха Кирила, що розпочинається сьогодні, його ревнителі спалили кілька «конкуруючих» храмів на сході України і готуються будувати «православний Ватикан» у Києво-Печерській лаврі

«Це свято для всіх віруючих!» — так напередодні переконував пресу предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Володимир (Сабодан). Мовляв, минулорічний візит Кирила став «головною подією в релігійному житті країни». Київ, Дніпропетровськ, Одеса — що їх збирається відвідати духовний гість, — уже кілька тижнів пістрявіють біл-бордами з портретом Кирила та запевненням, що тут усі вітають «свого патріарха». Якось забулося, що ці велелюдні міста світської держави взагалі-то не належать жодному патріарху, муфтію, рабину чи ламі… Учора організатори візиту головного духівника РФ презентували в Москві українську версію офіційного сайту Російської православної церкви, де основні документи РПЦ та новини планується подавати українською мовою. Московський патріарх готується прийняти українське громадянство і… очолити Українську православну церкву. Про те, що церковне право не забороняє такого повороту подій, заявив у суботу на відеоконференції сайту focus.ua релігієзнавець Віктор Єленський. Він зазначив, що таким чином питання про автокефалію українського православ’я надовго затихне. /> Тим паче Кирил сподівається на Вселенський собор, на якому Московський патріархат може отримати статус «наднаціональної церкви», що підніметься над Грузинською, Болгарською, а може, й над Грецькою церквами, несучи їм також ідею «Русского міра». Твердинею і підтвердженням перед світом стародавності московського православ’я духівник обрав київську Успенську печерську лавру. Поки що ідеї розміщення в ній «православного Ватикану» як незалежної держави на чолі з патріархом апробуються «радикальними
віруючими» на кшталт глави партії «Русь» Дениса Шевчука. Утім не виключено, що невдовзі про це заговорить відкрито сам Кирил. Така «держава російського патріарха» мала б стати символом єднання «русского міра» і пострахом для всуціль «ворожого» світу. Наразі
про далекоглядні плани креативних церковників свідчить хіба що зміна господаря Києво-Печерського історико-культурного заповідника: минулої п’ятниці Київрада передала його з комунальної власності міста у власність державну. За словами керівника профільного комітету Київради Олександра Бригинця, незаконно.

Удар сонця

Рекордна спека в Україні досягла 37 градусів вище нуля. Цього тижня, обіцяють синоптики,
де-не-де дощитиме, утім температура опуститься всього на кілька градусів

Розпечений асфальт, задуха, палюче сонце, безлюдні вулиці та натужне гудіння кондиціонерів — таку картину можна було спостерігати вчора у столиці. У Києві, як і по всій країні, температура просто зашкалювала. Утім уже з сьогоднішнього дня спека дещо «відступить» — до 31 градуса. А також повернуться дощі. «Сьогодні місцями дощитиме на заході та
півдні країни, — розповіла «УМ» начальник відділу метеорологічних прогнозів Людмила Савченко. — 21-го та 22 липня дощ пройде в Криму, на сході та північному сході».
Тим часом українці, намагаючись урятуватись від спеки, шукають порятунку у водоймах і навіть лізуть купатися у фонтани. Утім від теплового (перегрів тіла) чи сонячного (перегрів голови) удару навіть це інколи не допомагає. Тож сильний головний біль, нудота, запаморочення, потемніння в очах, підвищена температура та блювання — перший
сигнал бігти до лікаря.

«Газета по-українськи»

Комісії працюватимуть до 31 липня

Приймальні комісії працюють у 861 навчальному закладі. Абітурієнтам дали два тижні і два дні на подання документів. Торік був місяць.
Пільговики мають право вступити поза конкурсом на одну спеціальність і в одному вузі. Якщо подають документи у кілька, в усі, крім одного, йтимуть на загальних умовах. Абітурієнти можуть подавати сертифікати тестування 2008, 2009 і 2010 років. Хто закінчив школу до 2007-го мав право обирати: або писати тестування, або складати іспити.
Найбільше скарг на черги у приймальних комісіях. Дмитро Табачник, міністр освіти і науки, заявив, що подати документи встигнуть усі охочі:
Якщо буде потрібно, приймальні комісії будуть працювати до останнього абітурієнта.

Готелі Криму знизили ціни
Готелі, санаторії та пансіонати Криму знизили до 30% ціни на послуги. Наприклад, в ялтинському санаторії ”Росія” до серпня ціну номерів зменшили на чверть, у феодосійському готельно-оздоровчому комплексі ”Червоні вітрила” — на 20%. У серпні готель ”Ялта-Інтурист” обіцяє знижку 30%.
— Заяви про знижки в готелях не зовсім відповідають дійсності. Пансіонати, які мають найбільший попит, свою ціну вже давно склали і знижувати її не будуть, — коментує новину директор фірми ”Чорномор Тур” у Севастополі 33-річна Наталія Лукашова. Вона продає путівки в понад сотню оздоровчих закладів Криму. — А ті, хто ще в березні підвищили ціну, тепер скидають. Рік не дуже добрий для туроператорів. Потік туристів збільшився, особливо росіян. Але попит — на економ-відпочинок. Усі винаймають приватне житло, а в санаторії не їдуть.
   

«День»

Українське паливо стане дорожчим, але… гіршим?
Експерти закликають уряд дотримуватися принципу «вище якість — нижче податок»

Починаючи з 1 січня 2011 року українські НПЗ мають перейти на стандарти виробництва нафтопродуктів Євро-4 та Євро-5. Водночас Український науково-дослідний інститут нафтопереробної промисловості «МАСМА» заявляє про неготовність до переходу на стандарт якості нафтопродуктів Євро-4 аж до 2012 року.
Громадські ж організації та експерти ринку нафтопродуктів виступають проти перенесення термінів посилювання державних стандартів. Тож закликають Міністерство палива і енергетики України не відмовлятися від запланованого переходу на покращені стандарти якості нафтопродуктів. А від планів упровадити мита на імпорт нафтопродуктів з метою захисту українських виробників — навпаки, відмовитися…
«Упровадження імпортного мита одночасно зі збереженням старих стандартів якості призведе до подальшого збільшення долі неякісного і фальсифікованого палива на ринку з одночасним його подорожчанням прямо пропорційно розміру мита», — заявив днями президент «Комітету захисту споживачів нафтопродуктів» Андрій Пасішник під час круглого столу «Яким повітрям дихатимуть українці 2011 року, або Нафтопродукти якої якості потрібні Україні».

Спека трохи спаде
 

Синоптики українського Гідрометцентру прогнозують у середньому 30 оС до кінця тижня

Українські синоптики радять запастися терпінням: за прогнозами українського Гідрометцентру, в найближчі два тижні в Україні утримається досить висока температура. Найвищі температурні показники в Україні сягатимуть 35 — 37-градусної відмітки, при цьому температура повітря може коливатися (опускатися) на кілька градусів. На думку начальника українського Гідрометцентру Миколи Кульбіди, такий температурний режим провокує парниковий ефект від людської діяльності та, власне, самі природні фактори.
«Це менше стосуватиметься західних областей, де температура зазвичай на 5 градусів нижча, в Карпатах узагалі буде комфортною, а найвищі температури спостерігатимуться не на півдні, а на сході та північному сході країни», — сказав начальник українського Гідрометцентру. Найбільша спека буде не в Криму, а на сході та південному сході — до 36 — 37 градусів.
Сьогодні буде деяке зниження температури по всій Україні: за прогнозами Гідрометцентру, в Києві сьогодні та в середу вдень буде 27 — 33 градуси. У четвер — на градус вище. Крім того, найближчими днями прогнозуються й дощі — особливо на заході, сході та в Криму. Наразі, за словами метеорологів, рекордної температури повітря, зокрема, в Києві, ще не побито — найвищу синоптики зафіксували в 1936 році (39,3 градуси).
 

Читайте также по теме