ГолосUA
19:54 20/11/2009

Огляд преси за 21 листопада

Професор Львівського національного університету ім. Франка Ярослав Грицак — відомий історик і в Україні, і за кордоном у виданні «Україна молода» пише про підсумки Майдану, зміни, що відбулися в українцях та політиках, і ризики, які несе втрата довіри.. Ярослав Грицак кілька років викладав у Колумбійському університеті та Гарварді. На замовлення британського видавництва 49-річний фахівець готує книгу про історію України. Пан Грицак вважає Майдан великою подією — поштовхом, який дав Україні можливість стати кращою. На жаль, п’ять останніх років не принесли того, що чекали у 2004-му. Ярослав Грицак стверджує: в політиках можна і треба розчаровуватись, а найважливіше — не розчаруватись в Україні. Докладніше читайте у статті «Ярослав Грицак: Цього не можна соромитися!».

У іншій статті цього ж видання йдеться про інший бік «Помаранчевої революції» — про кохання. Волиняни Юрій та Христина Жуки стали єдиною щасливою сімейною парою, яка побралася на Майдані, зазначає видання у статті «Повінчані революцією». З-поміж більш як чотирьох десятків подружніх пар, яких поєднав Майдан у буремні дні Помаранчевої революції, лише ця, тридцять сьома, витримала випробування часом. П’ятирічний ювілей свого весілля Юрій Жук та Христина Єсейкіна святкуватимуть 12 січня — це день, коли священик Києво-Печерської лаври отець Валерій вінчав їх на Хрещатику. Після цього молодята більше року не узаконювали свій шлюб у РАГСі, бо вважали, що повінчані Богом і цього є достатньо. І лише другого лютого 2006-го зареєстрували шлюб, а 16 березня народився їхній синочок Юрко, найбільший і найцінніший революційний здобуток молодої сім’ї, яку поєднав Майдан.

Про закінчення "карантинних" каникул та відновлення навчання пише видання «Газета по-українські». У понеділок більшість навчальних закладів відновлять роботу. Але грипозні канікули закінчуються не всюди. Зокрема, канікули до кінця тижня будуть продовжені у декількох районах Вінницької і Дніпропетровської областей, в Ужгороді (Закарпатська область), у деяких районах Кіровоградської, Рівненської та Чернівецької областей. Щодо Києва, то комісія прийняла рішення до 25 листопада продовжити канікули як для дошкільних закладів, так і для шкіл і вищих навчальних закладів. Детальніше — у статті «З понеділка Міносвіти відновлює роботу більшості українських навчальних закладів».

Про нову моду — призначення кандидатами на посаду Президента зірок шоу-бізнесу довіреними особами йдеться у статті «Ющенко довірився Поплавському та Павличку» на шпальтах тієї ж «Газети по-українські». Як зазначає видання, ЦВК також зареєструвала співака Михайла Поплавського довіреною особою кандидата в Президенти Віктора Ющенка. Крім цього, ЦВК зареєструвала довіреними особами Ющенка ректора Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Леоніда Губерського, депутата від НУ-НС Ксенію Ляпіну та поета Дмитра Павличка.

 

Читайте также по теме