ГолосUA
18:56 22/07/2010

Огляд преси за 23 липня

Міністерство освіти продовжило перший етап вступної кампанії на п’ять днів — до 5 серпня. Цьому рішенню передували небувалі черги в університетах, випадки запаморочення й непритомності абітурієнтів та їхніх батьків, численні скарги на організацію цьогорічного вступу. Проте зовсім не здоров’я людей, яким доводилося в небувалу спеку днювати й ночувати під дверима приймальних комісій, стало визначальним фактором у рішенні продовжити термін подання документів (мовляв, самі ж винні в такій ситуації, бо, як сказав міністр, «усі розмови про те, що хтось не встигає подати заяву, — це істерика преси і суперактивних батьків»). Скоріше до такого рішення міністра Табачника спонукала привселюдна гостра критика організації вступної кампанії з боку прем’єра Миколи Азарова. Про це йдеться у статті газети “День”. Її журналісти вважають, що продовження терміну вступної кампанії не вирішує світоглядних проблем. Чому? Дізнаєтесь з публікації.

В іншій статті стверджується, що більшість українців не підтримують плани пенсійної реформи або нічого не знають про неї. "Характерна для преси звичка лаяти уряд дає збій, коли заглиблюєшся в наявну пенсійну систему і, прямо скажемо, не дуже популярні проекти її реформування. Бачимо, що наші міністри сьогодні ніби в безвиході й навіть всезнаючі міжнародні організації, скоріше, вважають за краще зондувати українську громадську думку і дуже обережні зі своїми подальшими висновками та порадами”, — написали журналісти.

Про приїзд Московського Патріарха Кирила розмірковує “Україна Молода”. Зокрема, йдеться про те, що такий візит Патріарха у більшій мірі позитивом для Москви. А українські чиновники роблять усе, щоби цьому догодити. “Влада не шкодує бюджетних коштів на річницю Хрещення Київської Русі, але вірян Київського патріархату на святі ніхто не чекає”, — зауважується у публікації.

Водночас, в іншій статті “УМ” пише про те, що на Донеччині почастішали утиски священників і вірян Київського патріархату: палять храми і нападають з ножами на служителів церкви. Більше — у “Вандалізм під образами”.

“Газета по-українськи” розповідає, що через 50 років у небі над Києвом може з’явиться полярне сяйво. Причиною цього буде зміщення Південного полюса. Він рухається до Сибіру зі швидкістю 60 кілометрів на рік. І тягне за собою північне сяйво. Такі дані видання дізналося від київського геофізика Леоніда Леонов. Детальніше — у свіжому номері.

Окрім того, кореспонденти видання дослідили, що цього року в Київ завезли багато кишенькових вентиляторів. Завдовжки 10 см, важить 80 г. У корпус вмонтовано ліхтарик. Прилад працює від двох пальчикових батарейок, їх вистачає на два-три дні. У кіоску за день купують п’ять таких вентиляторів. З чим пов’язаний такий попит, і як його задовольняють — у завтрашній публікації. />  

Читайте также по теме