ГолосUA
18:55 22/09/2010

Огляд преси за 23 вересня

“Україна Молода”

«Вона» і «він» на широкій дорозі

Геніальні витвори креативщиків «Вона працює», «Тому що справедливий» та «Сільський голова Іван Іванович щиро вітає всю громаду з Днем меліоратора» вже цього-наступного тижня можуть назавжди увійти в історію. Прем’єр-міністр Микола Азаров пообіцяв найближчими днями підтримати законопроект, який має обмежити розміщення рекламних щитів вздовж доріг, та передати документ на розгляд Верховній Раді. Першу спробу взяти під контроль ринок зовнішньої реклами зробила ще Юлія Тимошенко. Але ця, як і багато інших ініціатив Юлії Володимирівни, завмерла на півдорозі: папір, який підготував Кабмін Тимошенко, під куполом Ради так і не побачили. Команда Віктора Януковича також виявила свій інтерес до проблеми, і є всі підстави сподіватися, що його хлопці будуть значно послідовнішими. «Перевантаженість автомобільних доріг різного роду рекламною продукцією є надзвичайно актуальною проблемою. Реклама відволікає водіїв, а нерідко навіть закриває дорожні знаки та погіршує огляд. Як наслідок — підвищується аварійність на дорогах», — категорично заявив Микола Азаров, хоча навіть стовідсотково підлегле йому МВС вже наступного дня спростувало слова Прем’єра. «Реклама — це тільки супутній фактор, і говорити про те, що вона стає причиною ДТП, думаю, не дуже коректно», — сказав керівник прес-служби департаменту ДАІ МВС України Євген Кравець.

Класи… на стовпах

Кожного ранку батьки села Мульчиці Володимирецького району Рівненщини випроводжають своїх дітей до школи з думкою, щоб вони повернулися додому живі та здорові. А хвилюватися й справді є чого, адже школа, в якій навчаються майже 420 учнів, перебуває в аварійному стані ще з 2004 року. Це офіційно визнала й обласна санепідемстанція. Хоча для такого висновку авторитетної комісії й не потрібно, адже як тільки переступаєш поріг навчального закладу, так і остерігайся, щоб на голову не впав шмат штукатурки. Зокрема, журналістам довго чекати цього не довелося — лише зайшли на хвильку під час уроку до класу, як зі стелі посипався пісок.

“Сільські вісті”

Чи заплатять багаті за бідних?

Творець старої податкової системи, а нині Прем’єр-міністр України Микола Азаров у вступному слові… розбив її дощенту. Бо вона, та система, призвела до того, що продуктивність праці в Україні приблизно втричі менша, ніж у Польщі, Туреччині, Естонії, Литві або Чилі, енергоємність вітчизняної економіки вища від цього показника в Туреччині в 3,3 разу, в Німеччині – приблизно в 3 рази, в Польщі – в 2,3 разу, в Китаї та Південній Кореї – в 2 рази, говорив він. На думку Прем’єра, надмірна енергоємність виробництва становить серйозну загрозу екології. Рівень викидів СО2 в нашій країні майже в 2 рази перевищує світовий показник, а це — неприпустимий ризик для здоров’я наших громадян… До плюсів нової податкової системи він зараховує її спрощення, зменшення фіскального навантаження на платників податків, стимулювання модернізації основних фондів, інноваційно-інвестиційного розвитку, створення однакових умов для всіх учасників ринку і рівноправних відносин між господарюючими суб’єктами та державою. Наприклад, ставки основних податків радикально зменшуються до рівня, який об’єктивно є найнижчим у Європі. Вже з наступного року податок на прибуток має зменшитися одразу на 6 відсотків — з 25 до 19. А 2016 року ставка податку на прибуток має становити 16 відсотків. Щойно створені підприємства, а також підприємства з обігом до 3 млн. грн., оподатковуватимуться за нульовою ставкою. До підприємців, які самостійно чи разом із сім’єю займатимуться бізнесом із річним обігом до 300 тис. грн. і сплачуватимуть єдиний податок, фіскальні органи взагалі не будуть мати діла, пообіцяв М. Азаров. На 10 років звільняються від податку на прибуток підприємства суднобудування, літакобудування, легкої промисловості, готельного бізнесу. Інновацією проекту є також те, що кошти, спрямовані на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації кадрів, включаються у витрати підприємств. Податок на додану вартість із 1 січня 2014 року заплановано справляти за ставкою 17 відсотків. При цьому вже з наступного року ПДВ відшкодовуватиметься в автоматичному режимі з допомогою спеціальних механізмів. Якщо держава несвоєчасно відшкодує ПДВ, до неї будуть застосовуватися штрафні санкції в розмірі облікової ставки НБУ.

“День”

Антифермерські дотації />
Прийняття Податкового кодексу в нинішній редакції загрожує селянам зміною порядку дотування виробленого ними молока і м’яса. Сьогодні переробні підприємства все ПДВ з продажу своєї продукції спрямовують на виплату дотацій селянам та великотоварним господарствам, у яких закуповують молоко. У кодексі де-юре зберігається така схема аж до 2015 року, але при цьому додається: «якщо інше не передбачено проектом бюджету на наступний рік». Таким чином, влада залишає за собою «лазівку», аби в будь-який момент перейти на нову схему субсидіювання — з розрахунку на одну корову, а не на літр молока, як це нині відбувається. Є вірогідність того, що в бюджеті на 2011 рік механізм підтримки зміниться, і м’ясо-молочний ПДВ направлятиметься до державного бюджету, а звідти виплачуватиметься на голову корови, повідомила в розмові з «Днем» виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Анна Дерев’янко. Виробники та аграрні експерти попереджають: якщо це трапиться, то Україні слід готуватися до різкого скорочення поголів’я худоби і подорожчання продукції всього м’ясо-молочного ряду.

 

Читайте также по теме