ГолосUA
19:50 23/11/2009

Огляд преси за 24 листопада

5-ти річчя помаранчевої революції — ось головна тема на шпальтах українських видань 24 листопада. Хтось згадує це із захопленням, а хтось із сумом. 5 років минуло — що змінилось?

Перший ювілей Помаранчевої революції на майдані Незалежності відзначили скромно, пише видання “Україна Молода” у статті “Без Параски і поразки”. Протягом дня на місця бойової слави приходили люди із помаранчевою символікою, згадували події 22 листопада п’ятирічної давності, ностальгували, співали революційних пісень і «незлим тихим» згадували лідерів усіх кольорів. «Засвітилася» й баба Параска, яку згодом не пропустили в Український дім на урочистий концерт. Траплялися фанати, розмальовані сердечками, і кілька «гостей» із «синіх» майданів, які прийшли позловтішатися («Ну що, наїлися апельсинів від Ющенка?»). Одного незадоволеного присутністю «помаранчевих революціонерів» на центральній площі столиці довелося зрештою «здати» на руки міліціонерам.

Дожилися, пише видання “Вечірні вісті” у статті “Слуги народу — послуги народові”. На п’ятирічний ювілей помаранчевої революції гарант (пам’ятаєте? — Ю-щен-ко!) сказав, що розчарувався в Майдані. «Моє розчарування таке ж, як і ваше» — признався Віктор Андрійович. Додавши, правда, що він гордий «за кожен свій день, прожитий на посаді Президента».Мабуть, якось неправильно ми з вами в холоднечу і сльоту стояли. Гарантові треба віддати належне. Кажучи про події тієї «осені» українських надій, він нарешті визнав, що як глава держави допустив «деякі» помилки. Наприклад, кадрові. Серйозний прогрес. Проте до кінця свого терміну біля керма Віктор Ющенко так і не зрозумів головного — за що люди вийшли на Майдан, і в чому суть їх розчарування.

Невтішати вирішила і газета “Новая” статею “Вокзал поделили, но от бардака не спасли”. Залізничні ворота Києва контролює чимало відомств, але господарюють там бомжі і торговці. Вокзал — ворота міста. Ця істина відома всім, адже більшість громадян прибувають до Києва по залізниці. І враження про місто у них складаються з тієї миті коли вони ступають з підніжки поїзда на перон. На жаль, сьогодні Київський ж/д вокзал, не дивлячись на показний лад, як і в Першу світову, і в голодні 30-і — місце притулку бездомних.

Перейнялась газета і спортивною проблемою. Наразі видання переконане, що Валерію Газаєву не слід було ставати тренером. «Победа «Динамо» над «Рубином» — исключение из правил» пише видання. Один з кращих радянських захисників 1980-х років, а нині авторитетний футбольний аналітик Олександр Бубнов, розповів, чим сильний казанський «Рубін» і за рахунок чого російський клуб обіграв іспанську «Барселону». Пригадав він і перший матч українського і російського чемпіонів, коли все вирішили вдалі заміни киян. Але в той же час Олександр Вікторович переконаний, що керівники київського клубу допустили помилку, запросивши на пост головного тренера Валерія Газзаєва.

Нарешті — добрі новини. Найперше місто по спалаху епідемії грипу стало найпершим і по його спаду. 95% тернопільських школярів абсолютно здорові “Закінчився карантин” пише видання “Газета по-українськи”. Після завершення карантину в понеділок, 23 листопада, 95% учнів відвідали загальноосвітні школи Тернополя, повідомляє прес-служба Тернопільської міської ради з посиланням на начальника управління освіти міськради Олександра Остапчука. За словами Остапчука, всі учні пройшли медогляд, на якому було перевірено їхній стан здоров’я при вході в шкільне приміщення, а згодом безпосередньо в кожному класі.

На мільйони гривень «потягнув» товар уродженця Азербайджану за цінами чорного ринку пише видання “Сільські вісті” у статі “Міграційні протяги”. Нещодавно відділ зв’язків із громадськістю Головного управління МВС у Черкаській області повідомив про ліквідацію в обласному центрі злочинного угруповання, котре очолював уродженець Азербайджану. У ході операції для знешкодження створеної ним розгалуженої мережі наркоторгівлі оперативники УБОЗу в підвалі однієї з міських багатоповерхівок вилучили 35 кілограмів марихуани та півкілограма завезеного з Середньої Азії гашишу.

 

Читайте также по теме