ГолосUA
19:55 23/02/2010

Огляд преси за 24 лютого

«Новая»

«Украину изроют в поисках угля и алмазов» — українці масово розпочнуть займатися розкопаками дорогоцінного і напівдорогоцінного каміння, якщо на такий вид дільності відмінять ліцензії. До того висновку дійшли в парламентському комітеті з питань регуляторної та промислової політики. Депутати вважають, що ухвалення відповідного закону спровокує збільшення в 1,5 рази кількості приватних «розкопок», де ніколи не дотримуються елементарні правила безпеки. Комітет виступає за скорочення кількості ліцензій на ті види діяльності, втрата контролю над якими не чинить загрози країні. Так, планується скоротити 40 із 80 нині діючих ліцензій. Які нововведення плануються ще, читайте у номері.

«Ядерный могильник в зоне: быть или не быть?» — депутати реанімували ідею будівництва сховища радіоактивних відходів. Відповідний проект закону зареєстрований в парламенті. У Україні щорічно реєструється 165 тис. нових випадків захворювання раком. Медики вважають, що ріст захворюваності цією хворобою пов’язаний з поганим екологічними умовами, і прогнозують, що до 2020 року онкозахворюваннями хворітиме до 200 тис. українців щорічно. Чого чекати Україні, відповіді в матеріалі.

«Україна молода»

«Президентові — 56» — Третьому Президентові України Віктору Ющенку виповнилося 56 років. Охочі привітати Віктора Ющенка йшли цілими делегаціями. Соратники з партії «За Україну!» подарували Ющенкові картину львівського художника Володимира Патика. Привітали його також в. о. міністра оборони Валерій Іващенко, начальник Генштабу ЗСУ Іван Свида, голова СБУ Валентин Наливайченко й голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж, а також представники Ради церков на чолі з Патріархом Київським Філаретом.

«Гречка тягнеться до цукру» — Антимонопольний комітет зацікавився зростанням цін на гречану крупу й овочі. Пройшовшись по виробниках цукру, Антимонопольний комітет звернув увагу й на інші складові «продуктового кошика»: гречку та овочі. За даними комітету, ціна на цю крупу за першу половину лютого виросла більш ніж на 10 відсотків: у столиці кілограм гречки вроздріб коштує 5,6 гривні, а в регіонах подекуди «зашкалює» й за 7 гривень. Зростання цін антимонопольники пояснюють не тільки «ажіотажним попитом з боку населення», а й «спекуляціями, які почалися на /> його хвилі». Яке вирішення цього питання придумали в АМКУ, дивіться далі.

«День»

«Тимошенко залишається прем’єром. Надовго?» — Позачергового засідання Верховної Ради, проведення якого вимагав БЮТ, сьогодні не буде. Як повідомила прес-секретар голови ВР Ольга Чорна, Володимир Литвин ухвалив рішення не проводити відповідне засідання, повернувши регіоналам постанову про відповідальність уряду Тимошенко через «неналежне юридичне оформлення необхідних (для внесення постанови) підписів». Чому, кому і для чого це потрібно, читайте в матеріалі.

«Чернетака для президента» — Прихід до влади Віктора Януковича знаменується низкою ознак. По-перше, Янукович переміг свого головного опонента — Юлію Тимошенко — із дуже незначним відривом — близько 3,5% голосів. По-друге, він не набрав навіть 50% голосів тих, хто прийшов на виборчі дільниці, — так сталося вперше в новітній історії України. І по-третє, Янукович переміг у меншості регіонів, зокрема, він зазнав поразки в столиці. Таким чином, ми можемо говорити про фактор «браку легітимності» у президента Януковича. Добре це чи погано для держави, читайте.

«Киевские ведомости»

«Что делать с сосульками» — Сьогодні страшно ходити вулицями, коли над головою висять ці льодові «мечі» Бурульки небезпечні кожного року, проте цього разу ситуація критична — тротуари нечищені, тому обійти «високий» лід практично неможливо. У Києві вже зареєстрований летальний випадок внаслідок пошкодження бурулькою голови перехожого. Чи можливе вирішення ситуації — відповідь у статті.

«Депутаты определяются с датой местных выборов» — у Верховній Ради зареєстровано відразу два проекти постанови про проведення виборів депутатів місцевих рад і мерів міст. Екс-спікер від НУ-НС Арсеній Яценюк пропонує переобирати на місцях 31 жовтня за відкритими списками кандидатів у депутати. Позафракційні Володимир Каплієнко і Геннадій Задирко хочуть виборів 27 червня. Коли все ж таки чекати виборів?
 

Читайте также по теме