ГолосUA
20:06 24/12/2009

Огляд преси за 25 грудня 2009 року

Якими продуктами відтепер харчуватимуться українці, та чи можуть міжнародні спостерігачі вплинути на перебіг виборів в Україні, а також про те, чому жителі маленького селища на Львівщині вже роками не можуть спати, можна дізнатися зі свіжих випусків українських газет за 25 грудня. За тиждень до першого зимового свята, журналісти не оминули також питання, скільки цього року доведеться сплатили за лісову красуню до новорічної оселі.

Газета «Новая»

Сертифікати якості на продукти харчування віднині в минулому. У Кабінеті міністрів прийняли постанову, которою відмінили обов’язкове сертифікування усіх харчових продуктів, крім дитячого харчування. Чи правда, що уряд відмовився від якості товарів заради $500 млн. від Світового банку, відповідь дала голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель.

Навіть не віриться, що всього одна людина може змінити життя цілого села. Ще 14 років тому жителі Братковичів, на Львівщині, були добродушними та безтурботними хазяїнами. Але після того, як тут побував один з найстрашніших маньяків України — Анатолій Онопрієнко, спокійне життя для села закінчилося назавжди. Зараз у кожному дворі великі собаки на ланцюзі, котрі з піною на зубах кидаються на паркан, як тільки побачать незнайомця…

«Україна молода»

Центральна виборча комісія вже зареєструвала близько 400 іноземних спостерігачів. Місія ENEMO («Європейська мережа організацій, що на виборах Президента України спостерігають за виборами») направить на ці вибори одну з найбільших делегацій. Вибори входять у найгарячіший період. Залишився неповний місяць кампанії — починається найцікавіше. Голова місії Таскин Рахімбек із Казахстану каже, що вже розуміє українську мову, бо працює тут не вперше. Вона розповіла про те, як відбуватиметься стеження за виборами, і те, чи можуть вплинути спостерігачі на перебіг кампанії.

25 грудня 1979 року розпочалася воєнно–політична спецоперація СРСР в Афганістані. Цю подію, що затягнулася майже на десятиріччя, донині ніхто не вивчав за законами академічної науки. Як наслідок — розуміння суспільством цієї спецоперації «зависло» на побутовому, донауковому рівні, який є благодатним підґрунтям для неточностей, міфів і навіть фальсифікацій. Що ж діялося 30 років тому, можна дізнатися зі статті «Старт спецоперації «Афган».

«Газета по-українськи»

Народні депутати виявили бажання відвідати Віктора Януковича в його резиденції, а заразом перевірити, в якому стані перебуває історичний монастир, розміщений на території Межигір’я. Тим часом українські експерти висловили свої варіації та тему, навіщо ж Януковичу Межигір’я…

Заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства розповів, скільки коштуватимуть цього року ялинки з лісгоспу та про те, які штрафи передбачені за незаконне вирубування дерев.

«День»

Минулої п’ятниці Савік Шустер, прагнучи максимально охопити передвиборний процес, запросив до студії трьох основних опонентів: Януковича, Ющенка й Тимошенко. Прийшла лише «вона». Ющенко був десь у регіонах України, а лідер Партії регіонів, схоже, панічно боїться таких телеформатів, де можуть поставити нестандартні, не завчені ним запитання. Про те, як «вона» поводила себе перед камерами, читайте зі статті «Стриптиз слова».

Кажуть, що хтось із предків Йоганна Штрауса був циганом. Так дехто пояснює зацікавленість композитора угорсько-циганською мелодикою. До речі, через цю зацікавленість упродовж трьох тижнів актори Черкаського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка вчилися перевтілюватися в циган під час репетицій оперети «Циганський барон». Виставу поставив нідерландець — режисер із Нідерландів Марк Крон, головні ролі виконували закордонні актори (черкащанам дісталися ролі другого плану, а також були задіяні хор та балет). Постановка виконувалась німецькою мовою…

 

Читайте также по теме